Šéfkou Asociace krajů se stala Vildumetzová (ANO), nahradí Haška

Praha – Sociálního demokrata Michala Haška ve funkci šéfa Asociace krajů ČR nahradí karlovarská hejtmanka Janu Vildumetzovou (ANO). Do čela organizace ji dnes zvolili hejtmani. Jejím protikandidátem byl Jiří Zimola (ČSSD), který se nakonec. stal prvním místopředsedou asociace.

Hašek, který v nedávných krajských volbách neuhájil svou pozici v Jihomoravském kraji, vedl asociaci od roku 2008. Na postu jej tak vystřídá zástupkyně hnutí ANO, které v letošních krajských volbách získalo nejvíce hejtmanů. Hnutí ANO má v asociaci šest zástupců, o jednoho víc než sociální demokraté.

Rozhodující slovo při volbě měli hejtmani ostatních stran Oldřich Bubeníček (KSČM), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Půta (STAN), kteří se stali spolu s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) řadovými místopředsedy. Podle informací ČTK zvítězila Vildumetzová osmi hlasy proti šesti, volba Zimoly pak byla jednohlasná.

Psali jsme:
16letá vláda ČSSD v Karlovarském kraji končí, hejtmankou je Vildumetzová (ANO)
 

Zimola potvrdil, že se stal prvním místopředsedou. „Postupujeme podle platných stanov, takže volební období je dva roky. Jiná rotace nebyla podpořena," uvedl. Půta přišel dříve s návrhem, aby se šéf asociace měnil každý rok, Zimola si uměl představit i poloviční interval.

Návrhy na rotaci funkce předsedy přicházely od hejtmanů i kvůli tomu, že posledních osm let asociaci prakticky zosobňoval Hašek. Vildumetzová novinářům po svém zvolením řekla, že na kratším než aktuálním dvouletém funkčním období předsedy se hejtmani neshodli. Vyžadovalo by to totiž jednohlasné hlasování o změně stanov. Asociace pod jejím vedením má být nadstranická a jednotná.

Nové šéfka asociace si přeje, aby všichni členové asociace měli stejné informace a sdružení hovořilo nejen ústy předsedy. Asociace chce do svého příštího jednání 19. ledna připravit materiál, který určí její další směřování. Nově by mělo fungovat pracovní předsednictvo, které bude řešit aktuální problémy. „Dosud to bylo jen na bedrech předsedy," řekla Vildumetzová.

Její zástupce Zimola uvedl, že hejtmani se dnes shodli na připojení k memorandu, podle kterého zajistí růst mezd zdravotnického personálu v nemocnicích o deset procent. Hejtmani dnes řešili například i zvyšování mezd řidičů ve veřejné dopravě či leteckou i pozemní záchrannou službu. 

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocna při jejich zahraničních aktivitách.

Související

Jana Vildumetzová

Exhejtmanka Vildumetzová porodila syna. Pochlubila se fotkou Honzíčka

Poslankyně a bývalá hetmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (46) porodila syna. Informovala o tom dnes na facebooku, kde zveřejnila fotografii sebe a novorozeného dítěte. Bývalá hejtmanka uvedla, že jsou oba zdraví a v pořádku. Mračková Vildumetzová po oznámení těhotenství zůstala poslankyní a v radě Karlovarského kraje.

Více souvisejících

Jana Vildumetzová - Asociace krajů ČR Jiří Zimola

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy