Prezident Zeman dnes odlétá do Portugalska, čeká ho nabitý program

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes odlétá na státní návštěvu Portugalska, kde mimo jiné zahájí výstavu o Karlu IV. Doprovází ho 20členná delegace podnikatelů v čele s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Stanislavem Kázeckým a náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Zemanův program začne ve středu dopoledne návštěvou kláštera jeronymitů, kde spolu s portugalským prezidentem položí věnce k náhrobku nejslavnějšího portugalského básníka Luíse de Camoese. Po obědě s ministrem zahraničí Augustem Silvou navštíví Zeman karmelitánský klášter, v němž je pochována i Marie Anna Habsburská, dcera českého krále Leopolda I., která byla v 18. století portugalskou královnou.

Ve čtvrtek se prezident Zeman setká s předsedou jednokomorového parlamentu Eduardem Rodriguesem a zavítá na česko-portugalské obchodní fórum. Večer Zeman na hradě svatého Jiří zahájí výstavu o Karlu IV. a odletí zpět do Prahy.

Podnikatelé se v Lisabonu zúčastní česko-portugalského obchodního fóra, na němž promluví i portugalský ministr hospodářství Manuel Cabral.

Psali jsme: Zemanovy cesty do ciziny v roce 2017? Hrad plánuje hned několik variant  

Kromě bilaterální spolupráce je účelem cesty podnikatelů i podpora letošní žádosti ČR o udělení pozorovatelského statusu ve Společenství portugalsky mluvících zemí (CPLP), v němž hraje právě Portugalsko spolu s Brazílií ústřední roli.

Prezident Marcelo de Sousa, na jehož pozvání Zeman do Portugalska odlétá, stojí v čele desetimilionového Portugalska od letošního března. Předtím působil tento osmašedesátiletý právník jako televizní politický komentátor a vyučoval právo na univerzitě.

Portugalsko navštívil naposledy oficiálně prezident České republiky v roce 2004, kdy byl v čele státu Václav Klaus. O šest let později zavítal do Česka tehdejší portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman portugalsko

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy