Další česká oběť teroru v Berlíně je nepravděpodobná, myslí si Zaorálek

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek(ČSSD) dnes oznámil, že jméno české oběti teroristického útoku v Berlíně zveřejnil po dohodě s jejím manželem. Sám mu také telefonoval a nabídl mu pomoc ministerstva i českého velvyslanectví v Berlíně. Záleží podle něj na rodině, zda pomoc využije.

Německé úřady zatím ještě neidentifikovaly dvě z 12 obětí pondělního teroristického útoku v Berlíně. Žádný další český občan se ale nepohřešuje a je pouze teoretická možnost, že by mohl být mezi mrtvými, uvedl dnes Zaorálek.

Už ve čtvrtek ministerstvo oznámilo, že jednou z obětí útoku je Češka Naďa Čižmárová, která dlouhodobě pracovala v Německu. „Doufal jsem, že se český občan v EU nikdy nestane obětí teroristického útoku. Jsem zarmoucen, že se tak stalo nyní v důsledku tohoto odporného teroristického činu,“ uvedl Zaorálek již dříve v souvislosti se smrtí Češky.

K tomu, proč identifikace české občanky mezi oběťmi útoku trvala několik dní, se šéf české diplomacie vyjadřovat nechtěl. Česká diplomacie podle něj naléhala na německé úřady, aby práci urychlily.

Psali jsme: Terorista Amri se stále ukrývá v Berlíně. Je zraněn v obličeji, nemocnice dostaly varování Sledovali jsme ŽIVĚ: Zaorálek vystoupil k případu české oběti teroristického útoku v Berlíně Kam ten svět spěje? Zdrcení Češi kondolují manželovi Nadi, která zemřela při útoku v Berlíně  

Česká republika podle něj dělá vše, aby bezpečnost občanů byla maximálně zajištěna. „V této zemi děláme vše pro to, aby se po ní nepohybovali lidé, o kterých nevíme, odkud přišli, a kteří mohou páchat podobné věci, jako se staly v Německu," prohlásil. Nutná je podle něj součinnost s ostatními státy Evropy.

Zároveň české občany vyzval, aby se podobnými teroristickými činy nenechali zastrašit. Zároveň připustil, že riziko útoků a jejich četnost se za poslední rok zvýšila, a lidé by proto měli být pozorní. „Člověk musí vyzvat k obezřetnost, která musí být větší. Dnes nemůžeme podobné události vyloučit," řekl.

Související

Při teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně zemřelo devět lidí (19.12.2016).

Teroristickému útoku v Berlíně předcházela série chyb. Zemřela při něm Češka

Teroristickému útoku na adventní trh v centru Berlína v prosinci 2016 nepředcházelo jediné pochybení, ale celá řada selhání německých bezpečnostních úřadů. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil předseda vyšetřovacího výboru berlínské Poslanecké sněmovny Stephan Lenz, který novinářům představil závěrečnou zprávu o pozadí útoku, jehož jednou z 12 obětí byla Češka.

Více souvisejících

teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Lubomír Zaorálek Naďa Čižmár

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy