Předvolební klip Hollana a Vituly není rasistický, konstatovali žalobci

Brno - Městské státní zastupitelství v Brně rozhodlo, že předvolební klip TOP 09 s Žít Brno v Jihomoravském kraji neměl rasistický podnět.

Uvedla to dnes Česká televize s odkazem na mluvčího zastupitelství Iva Hahna. V klipu vystupuje hejtmanův náměstek Jan Vitula (TOP 09) a primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), kteří umývají ve vaně radního Teplic Dominika Feriho (TOP 09). Ten má africké předky.

Vitula s Hollanem v klipu drhnou ve vaně Feriho, místo nějž potom z pěny vyleze čistý Michal Doležel (Žít Brno). Klip končí větou: Vyprali jsme Feriho, vyperem i Haška.

Podnět na klip dostalo Nejvyšší státní zastupitelství, které ho podle jeho mluvčího Petra Malého postoupilo Městskému státnímu zastupitelství v Brně.

Hollan dnes ČTK řekl, že to je už několikáté trestní oznámení, které skončilo neúspěchem. Vitula už dříve uvedl, že každý musel pochopit, že jde v klipu o satiru, nikoliv o rasistický kontext. "Spoluautorem je sám Dominik Feri," doplnil Vitula.

Související

Covid-19, ilustrační foto

Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně koronaviru, věří zadavatelé studie

Spolehlivost antigenních testů při správném použití dalece přesahuje 90 procent, jejich masivní nasazení by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku. Podle organizátorů probíhající studie to vyplývá z analýzy vzorků u necelé stovky lidí, kteří se podrobili laboratornímu PCR testu, rychlejšímu antigennímu testu i testu na protilátky. Zároveň v dotazníku poskytli bližší informace k anamnéze.
Stanislav Křeček

Křeček odmítá kritiku: Nikdy se nestalo, že by se podnětem ombudsman nezabýval

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček dnes ujistil, že že se nikdy nestalo ani nestane, aby ochránce práv nezabýval doručeným podnětem. Reagoval na otevřený dopis více než 300 právních akademiků, advokátů a studentů práva. V dopise Křečkovi mimo jiné vytýkají, že svými kroky a výroky ve funkci podlomil důvěru, že roli veřejného ochránce práv plní s vědomím vážnosti funkce.

Více souvisejících

Matěj Hollan - rasismus Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy