Zeman trvá na nominaci Srpa do Etické komise, kopl si do Kalouska

Kdyně - Prezident Miloš Zeman dnes zakončil návštěvu Plzeňského kraje. Prohlásil, že trvá na nominaci Karla Srpa do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Připomněl, že Srp byl před rokem 1989 vězněn.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl Srpovu nominaci spolupodepsat. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků StB, soud ale rozhodl, že tak byl evidován neoprávněně.

Zeman dnes zopakoval, že Srp stál v čele Jazzové sekce, která vydávala i neoficiální literaturu a byl na snídani disidentů s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem.

Psali jsme: Do sporu Sobotka-Zeman se vložil Schwarzenberg. A padla slova o pasácích Ubohé, pustil se Zeman do Sobotky. A pak zasáhl i Kalousek a Herman  

Prezident zkritizoval šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který se postavil na Sobotkovu stranu ve sporu o Srpa. Připomněl, že Kalousek v roce 1986 vstoupil do Československé strany lidové, která tehdy byla součástí komunisty vedené Národní fronty.

Premiér odmítl spolupodepsat Srpovu nominaci s odůvodněním, že Srp spolupracoval s StB. Tuto skutečnost sdělili také například písničkář Jaroslav Hutka, Miroslav Vodrážka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů nebo bývalí aktivisté a členové výboru Jazzové sekce.

Související

Soud, ilustrační foto

Historikové se postavili za Hutku: Spolupráce Srpa s StB byla rozsáhlá, řekli u soudu

Spolupráce Karla Srpa s komunistickou státní bezpečností byla rozsáhlá a v archivech je jednoznačně doložitelná, shodně dnes uvedli při pokračování soudního sporu bývalého šéfa Jazzové sekce s písničkářem Jaroslavem Hutkou předvolaní svědci a badatelé z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Miroslav Vodrážka a Petr Blažek. Srp požaduje po Hutkovi omluvu za tvrzení, že donášel komunistické Státní bezpečnosti. Soud odročil projednávání na 21. ledna 2020, kdy bude pokračovat dokazování.
Tomáš Petříček, ministr zahraničí ČR

ČR a Francie pořádají ve světě snídaně s disidenty. Parazitování, zlobí se Srp

Česko a Francie dnes společně pořádají na různých místech světa snídaně s místními bojovníky za lidská práva a demokracii. Akce se koná při příležitosti 30. výročí snídaně někdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je cílem akce podpořit disidenty v nesvobodných zemích.

Více souvisejících

Karel Srp Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy