Chovanec sjel Pelikána kvůli olomouckým žalobcům: Odmítnout "na první dobrou" je neúcta k parlamentu

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) trvá na tom, aby ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) předložit analýzu k tomu, proč nechce uposlechnout usnesení Sněmovny ohledně olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Sněmovna po čtvrteční debatě k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k reorganizaci policie schválila usnesení, podle něhož by se vláda měla zabývat situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství.

"Pan kolega Pelikán naštěstí znovu nerezignoval," řekl dnes Chovanec v pořadu Partie televize Prima v narážce na to, že ministr dříve kvůli reorganizaci policie zvažoval další setrvání ve funkci.

"Takže doufám, že se nějakým způsobem popere s usnesením Poslanecké sněmovny. Pokud ho chce odmítnout, tak musí dát jasně na stůl relevantní důkazy, proč - nějakou analýzu, kterou zpracuje, kde vyvrátí to, co Sněmovna chce. Není možné to odmítnout a priori hned první den takzvaně na první dobrou, říct: 'Já to dělat nebudu'," prohlásil ministr vnitra s tím, že je Pelikánům přístup jasným důkazem neúcty k parlamentnímu systému.

Psali jsme: Průvan mezi vrchními žalobci v Olomouci? Pelikán odmítá návrh komise k policii  

S tím, že by vláda, potažmo Pelikán či nejvyšší státní zástupce, měli na základě zjištění sněmovní komise učinit konkrétní krok, souhlasil i druhý host pořadu, místopředseda ODS Martin Kupka. "Bylo konstatováno, že vrchní státní zastupitelství porušilo základní pravidla - presumpci neviny, zásadu zdrženlivosti a celou řadu dalších věcí," upozornil.

Závěry komise znovu vyostřily vztahy v koalici, předseda ANO Andrej Babiš je označil za šaškárnu. "Odmítám, že bychom se měli ještě osm měsíců hádat a neposunout někam zákony, které tato země potřebuje. Pokud by se atmosféra nezměnila, je to na debatu v koaliční radě," řekl k tomu dnes Chovanec.

"Závěry komise v zásadě potvrzují to, co říkáme od samého počátku. Organizační změna byla rozhodnutím vedení policie a nebyla motivovaná ani politickými ani osobními pohnutkami. Politickou kauzu z ní udělala až kombinace nezdravých osobních ambicí skupiny konkrétních osob a snaha části politiků a s nimi spojených médií skandalizovat vedení policejního sboru. V mém případě byli do této cílené skandalizace zataženi i moji nejbližší, což považuji za nechutné a morálně pokleslé," uvedl v pátek policejní prezidet Tomáš Tuhý.

"Konstatuji, že organizační změna nevedla ani k masovým odchodům policistů, ani k zastavení vyšetřování velkých a politicky citlivých kauz. Národní centrála proti organizovanému zločinu funguje a plní svoje funkce. Organizační změna byla úspěšná, i přes neuvěřitelný odpor několika jedinců uvnitř i vně policejního sboru," dodal Tuhý.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Robert Pelikán Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy