Senátor chce pokutovat prezidenta za porušení ústavy, představil svůj plán

Praha – Senátor za piráty Libor Michálek navrhuje, aby mohl být prezident republiky pokutován až do výše jednoho milionu v případě, že by se dopustil porušení ústavního pořádku. Pokutu by uděloval Ústavní soud na návrh Sněmovny. Senát by se Michálkovým návrhem mohl zabývat už tento týden. Zatím se s žádným z jeho návrhů zákonů neztotožnil.

Michálek to navrhl ve své ústavní novele, kterou dnes představil. Senát sám by pak měl mít opět možnost žalovat prezidenta pro velezradu, na jejímž základě by Ústavní soud mohl hlavu státu zbavit funkce.

„Navrhuji institut takzvané 'žluté karty' neboli pokuty, o níž by Ústavní soud rozhodoval pouze na základě podnětu Poslanecké sněmovny, a to v případech méně závažného porušení Ústavy. Takzvaná 'červená karta' by mohla být Ústavním soudem vystavena na základě ústavní žaloby Senátu," uvedl ke svému návrhu.

Senát může po zavedení přímé volby prezidenta zažalovat prezidenta pro velezradu či porušení ústavy jen se souhlasem Sněmovny, přičemž v obou komorách je pro to třeba získat ústavní většinu. K ústavní žalobě na hlavu státu Senát přistoupil jen jednou, a to především kvůli rozsáhlé amnestii, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus před odchodem z funkce. Ústavní soud o ní nerozhodl, řízení zastavil.

Senátorovi, který návrh předložil, vadí i to, že prezident není z ústavy odpovědný za výkon své funkce. V ústavě chce proto stanovit, že hlava státu musí jednat odpovědně, nesnižovat důstojnost úřadu a „dávat přednost zájmům České republiky před zájmy cizích mocí nebo partikulárními či osobními zájmy".

Senát se už postoji a výroky současného prezidenta Miloše Zemana - například zpochybňováním sankci EU proti Rusku za jeho anexi Krymu - zabýval už několikrát. Zemanovo jednání za protiústavní neoznačil, vybídl ho ale obecně ke zdrženlivosti. Senátoři se shodli, že by prezident neměl poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci ČR, neměl by svými slovy a činy společnost rozdělovat.

Související

CZK

Investiční fondy? Pozor, některé přijdou od roku 2019 o nižší zdanění

Některé z investičních fondů od příštího roku přijdou o možnost výhodnějšího zdanění pětiprocentní sazbou daně z příjmů místo 19procentní sazby. Platit to bude pro fondy, v nichž by některá právnická osoba vlastnila více než desetiprocentní podíl. Změnu přináší novela zákona o daních z příjmů, která vstoupí v účinnost 1. ledna.
Libor Michálek

Hilšer vs. Michálek: Vzdát se kandidatury? Za bývalého prezidentského kandidáta se postavila řada známých tváří

Současný senátor za Prahu 2 Libor Michálek se tento týden na svém facebookovém profilu ohradil proti vyjádření Marka Hilšera. Ten v pondělním vysílání Radiožurnálu zpochybnil aktivní roli Michálka při podpoře jeho prezidentské kampaně. V důsledku toho Michálek zveřejnil mailovou komunikaci mezi ním a Hilšerem, aby dokázal, že se v jeho prezidentské kampani aktivně angažoval.

Více souvisejících

Libor Michálek prezident čr Ústavní soud ČR Senát ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy