Kmoníček bude v USA ověřovat falešné zprávy a více tweetovat

Praha - Navázání kontaktů s novou administrativou prezidenta Donalda Trumpa vnímá jako svůj hlavní dlouhodobý úkol nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Očekává také, že bude ověřovat informace z médií, které mohou být falešné, a zvýší svou aktivitu na sociálních sítích. Na ambasádu do Washingtonu odlétá dosavadní šéf zahraničního odboru Hradu Kmoníček příští středu, řekl ČTK.

Na ambasádu do Washingtonu odlétá Kmoníček příští středu. Jako svůj hlavní dlouhodobý úkol vnímá navázání kontaktů s novou administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Očekává také, že bude ověřovat informace z médií, které mohou být falešné, a zvýší svou aktivitu na sociálních sítích.

Existují podle něj okolnosti, které by mohly pomoct při navazování vztahů s Američany. „Máme jednu zvláštní výhodu, a to je ta česká část prezidentské rodiny. To, že tam existuje poměrně silný emocionální vztah k nám, má hodnotu několika brigád vojáků," popsal Kmoníček.

O prezidentově bývalé manželce Ivaně Trumpové se spekuluje jako možné kandidátce na místo velvyslankyně v České republice. Svou podporu jí vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. Kmoníček však připomíná, že o nominaci rozhodne americká strana. On sám nepředpokládá, že by se ho na české preference někdo ptal.

Kmoníček  není v diplomacii nováčkem, zastával velvyslanecké pozice například v Indii, Bangladéši nebo Austrálii. Americká mise je podle něj v určitém ohledu návrat k tradiční roli velvyslance, což je získávání informací. „Velvyslanec musí mít na místě takové kontakty, aby vám dokázal říct, jestli zpráva, která vyšla v novinách je skutečná, nebo falešná," prohlásil. „Trochu se vracíme do doby, kdy informací je tolik, že někdo musí říct, které z nich jsou opravdu informace," myslí si.

Na druhou stranu pro něj bude novinkou užívání sociálních sítí, které je v posledních letech trendem mezi diplomaty i politiky. „V České republice to nebylo tolik potřeba, ale předpokládáme, že se do velké míry přesunu na sociální sítě," připustil.

I v roli českého velvyslance Kmoníček zůstane poradcem prezidenta Zemana. To mu prý přinese do Washingtonu další výhodu. „Může přijít okamžik, kdy potřebujete okamžitě vědět názor svého prezidenta na něco. V tu chvíli to číslo máte, nebo nemáte a prezident vám ten telefon buď vezme, nebo nevezme," řekl.

První delegaci v roli nového českého velvyslance v USA přijme Kmoníček za necelé dva týdny, což bude pravděpodobně dříve než oficiálně předá své pověřovací listiny do rukou prezidenta Trumpa. „Budu mít čtvrtek a pátek na to, abych se seznámil s ambasádou. V pondělí už přijde první delegace," nastínil Kmoníček, jaké povinnosti ho čekají na novém působišti.

Na konci března navštíví ambasádu ve Washingtonu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) i česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Pověřovací listiny, které noví velvyslanci předávají prezidentovi země, v níž mají začít působit, budou v tu dobu zřejmě ještě v rukou Kmoníčka. "Velvyslanec, který přijede, předává kopie ministerstvu zahraničí, a tím má podmínečně dovoleno, řekněme, 80 procent aktivit, které by mohl dělat," popsal postup, který je v diplomacii standardní. Oficiální přijetí v Bílém domě očekává později ve skupině dalších nových velvyslanců.

Související

Hynek Kmoníček

Kmoníček bude velvyslancem ve Vietnamu, Chalupecký v Kataru

Českým velvyslancem v Hanoji se stane končící ambasador ve Spojených státech Hynek Kmoníček. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. V USA Kmoníčka nahradí 1. září dosavadní státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. V čele nové ambasády v Kataru bude někdejší zástupce českého velvyslance u NATO Petr Chalupecký.
Hynek Kmoníček

Kmoníčka má na postu velvyslance v USA vystřídat Stašek

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

Hynek Kmoníček USA (Spojené státy americké) Donald Trump Media

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy