Politici by podle asociace neměli zasahovat do práce stavebních úřadů

Praha - Politici by neměli zasahovat do činnosti stavebních úřadů. Tvrdí to ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek s tím, že vyčlenění stavebních úřadů z vlivu samosprávy by výrazně zmenšilo korupční potenciál.

V novele stavebního zákona, kterou ve středu schválila Sněmovna, Kadeřábek tento požadavek postrádá. "V diskusi o tom, co brání rozvoji měst a obcí, není často slyšet jeden z hlavních problémů. Totiž to, že není oddělena státní správa, zastupovaná stavebními úřady, od samosprávy, prezentované lokálními politiky, především starosty a primátory," uvedl.

Nestabilní politická situace v regionech podle něj mnohdy přináší faktickou stavební závěru. "Místní politici navíc mají zásadní vliv na výběr úředníků stavebních úřadů, ale také na výši odměn, nebo dokonce o jejich udělení nebo neudělení. V neformální rovině také často určují rozhodnutí úředníků v povolovacím procesu. Oddělení státní správy od samosprávy by vedlo také k výraznému zmenšení korupčního potenciálu," dodal.

Novela, kterou ve středu schválila Sněmovna, podle něj přináší dílčí vylepšení situace malých i větších stavebníků a investorů. Rovněž zjednodušuje výstavbu nezbytné infrastruktury. "Nenaplnila se ale původní očekávání. Povolovací proces nebyl zjednodušen podle původních proklamací. Nepodařilo se prosadit pravidlo jednoho úřadu a jednoho razítka," uvedl Kadeřábek.

Novela umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), což má povolování staveb zjednodušit a zrychlit. Schválení vodních děl, tedy i vodovodního řadu, zůstalo v kompetenci ministerstva zemědělství.

Související

Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB

Praha má nový tým investičních expertů, členem je i exguvernér ČNB Singer

Vedení hlavního města ustavilo investiční expertní výbor své organizace Pražská developerská společnost (PDS). Fungovat bude jako poradní sbor ředitele a jedním z jeho pěti členů bude bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.
Jan Birke /ČSSD/

ČSSD: Obce by měly od developera dostat 25 procent bytů pro své účely. Analytici návrh kritizují

Obce by měly mít při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro svoje účely. Počítá s tím poslanecký návrh ČSSD o veřejně prospěšných bytových společnostech, který by měl obcím usnadnit výstavbu bydlení. Představitelé sociálních demokratů o tom dnes informovali na setkání s novináři. Obce by developerům za byty platily pouze nákladovou cenu, zákon by měl podle ČSSD snížit ceny bytů až o třetinu.

Více souvisejících

developeři Asociace developerů Stavebnictví politici

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy