Bývalý olomoucký hejtman Košta vystoupil z ANO

Olomouc - Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství jsem ukončil 18. dubna, řekl dnes ČTK a Deníku Košta, kterého na konci února ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO).

O vystoupení z ANO byl Košta rozhodnutý již delší dobu. "Byla to otázka organizačně-technická, kdy a komu to předat na oblastní centrále ANO," uvedl Košta, který byl loni lídrem ANO pro krajské volby. Nyní je Košta nezařazeným členem krajského zastupitelstva. Koalice ANO, ČSSD a ODS tak má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 29 členů.

Košta tvrdí, že nikdy neměl problém s hnutím ANO jako takovým, ale pouze se dvěma lidmi z jeho krajské organizace. "Nedokážu si dneska představit, že bych v tom hnutí vzhledem k tomu, že ti lidé tam v čelných pozicích stále fungují a fungovat budou, že bych tam mohl působit," podotkl.

Do funkce olomouckého hejtmana byl Košta zvolen loni na podzim. V únoru ho pak nespokojení spolustraníci vyzvali k rezignaci. Košta jejich výzvu odmítl, zastupitelstvo ho poté odvolalo na konci února. Novým hejtmanem byl zvolen Okleštěk.

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdil, že Košta jako hejtman nezvládal řízení kraje. Spolustraníci Koštu kritizovali i za to, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice hejtmana se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy.

Košta oponoval, že nepochybil, a své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých členů krajské organizace ANO. "Opravdu si nedokážu představit, že bych se s těmito lidmi měl dál vídávat. Minimálně naprosto lidsky jsou mi na hony vzdáleni," zdůvodnil Košta po svém odvolání rozhodnutí opustit řady ANO.

Související

Oto Košta

Zastupitelstvo odvolalo hejtmana Koštu, podle Rozbořila jde o plánovanou likvidaci

Olomouc - Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes ve veřejném hlasování odvolalo Otu Koštu (ANO) z funkce hejtmana a vzápětí do ní zvolilo krajského předsedu ANO a poslance Ladislava Oklešťka. Podle bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) byl scénář likvidace současného hejtmana Oty Košty (ANO) napsán již před volbami.

Více souvisejících

Oto Košta (hejtman) Olomoucký kraj Hnutí ANO Ladislav Okleštěk (ANO)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy