Duo Sobotka - Chovanec dle Babiše škodí vládě, opozice chce předčasné volby

Praha - V pořadu ČT 24 Události, komentáře se řešilo, co bude následovat po demisi vlády, kterou dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K tématu se kromě Andreje Babiše (ANO), který se stal záminkou pro demisi, vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a Vojtěch Filip (KSČM).

V první části pořadu byl hostem vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Zhodnotil oznámení o demisi vlády ze strany Bohuslava Sobotky. „Pro nás je to velké překvapení, nekonzultoval to s koalicí ani s Bělobrádkem a ministry z ČSSD, jedině s panem Chovancem,“ reagoval Babiš. Nastínil možnost, že Sobotka si možná do pátku trochu odpočine a rozmyslí si svou demisi.

Promluvil také o večerní schůzce jeho vedení ANO. S kolegy se shodli, že není důvod, aby ANO nebo ministr Babiše z vlády odcházeli. "Na tisíc procent neodejdu," zdůraznil Babiš možnost, že by sám z vlády dobrovolně odešel. Dodal, že premiér Sobotka si ho vybral jako "největšího nepřítele" a zbaběle nechal rozhodnutí na prezidentovi. Podle Babiše Sobotka s hnutím nemluví, "mluví jenom formálně, neumí mluvit normálně, lidsky," pustil se do premiéra. Podle něj vláda fungovala úspěšně a Sobotka svým krokem poškodil práce všech ministrů. 

Babiš připustil, že pokud by demisi podal pouze premiér Sobotka a vláda vládla dál bez něho, tak by to byla dobrá zpráva. Jako jediný problematický prvek fungování vládní koalice Babiš vidí dvojici Sobotka - Chovanec. 

Ve druhé části pořadu byli hosty předsedové opozičních stran ODS, TOP 09 a KSČM. Podle Vojtěch Filipa, který byl v době oznámení demise na Hradě, demisi ani sám prezident nečekal. Filip byl zaskočen zejména z toho, že Sobotka zřejmě svoje rozhodnutí s nikým nekonzultoval. Podivoval se nad tím, jak může strana ČSSD takto fungovat.

Kalousek ohodnotil krok premiéra jako krok, který rozhodně nebyl statečný. Odpovědnost za Babiše prý Sobotka odmítl a přesunul rozhodování na prezidenta republiky."Sobotka nebojoval ani vteřinu", dodal Kalousek. 

Podle šéfa ODS Petra Fialy je momentálně jediným řešením vyvolání předčasných voleb. "Tato agonie nemůže pokračovat!" zdůraznil. Volby odmítl z praktických důvodů Kalousek, jediný možný termín je totiž konec června a je otázka, zda by se to stihlo. Předčasným volbám by se nebránila ani KSČM. "Co udělá pan Sobotka a pan Babiš ve prospěch svých voličů? Už nic," domnívá se Filip.

Jakoukoliv podporu vládě, která by stála na současném koaličním půdorysu, vyloučil Petr Fiala, stejně tak Miroslav Kalousek. Vojtěch Filip si nedokáže představit, že prezident teď najde vhodnou osobu, která vezme na půl roku vládní odpovědnost. "Kdyby našel, tak KSČM bude trvat na tom, aby to byla vláda nepolitická," dodal. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Miroslav Kalousek Petr Fiala Vojtěch Filip (KSČM) koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Vláda ČR demise Sobotkovy vlády (2017)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy