Varianta bez Sobotky a Babiše? Už vypukl spor kolem podoby nové vlády

Praha - Řešením současné krize po ohlášené demisi vlády nebudou podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ani předčasné sněmovní volby, ani ustavení úřednického kabinetu. Štěch to dnes uvedl při setkání s předsedou bavorské vlády Horstem Seehoferem, který se o vývoj situace v ČR zajímal. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání kabinetu sdělil, že by vláda mohla pokračovat ve stejném půdorysu, ale bez ministra financí Andreje Babiše (ANO) i předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

"Není pravděpodobné, že by v červenci byly předčasné volby. V letních měsících by to nebylo moudré zejména s ohledem na volební účast. A také nevěřím, že by řešením byla úřednická vláda," uvedl Štěch v tiskové zprávě.

Předčasné volby, které v úterý jako jednu z možností uvedl Sobotka, nechce ani jedna z dosavadních koaličních stran. Důvodem je mimo jiné to, že za necelý půlrok se mají konat řádné volby.

Hlavně ČSSD a ANO se liší v pohledu na to, jak by měl případný budoucí kabinet vypadat. Podle sociálních demokratů by v něm neměl být šéf ANO kvůli jehož majetkovým záležitostem Sobotka zánik současného kabinetu oznámil. ANO ale na přítomnosti svého lídra ve vládě trvá.

Sobotka podle Bělobrádka ostatním ministrům na dnešním jednání řekl, že demisi kvůli nejasnostem kolem majetku Babiše, podá do poloviny května. V úterý hovořil o tom, že prezidentovi Miloši Zemanovi demisi předá tento týden.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že k předání demise by mohlo dojít v tomto týdnu s účinností od poloviny května. Jurečka za nejlepší z možností považuje pokračování kabinetu bez Babiše a Sobotky. "Variant může být mnoho, preferuji řešení, které zajistí stabilitu, tedy na koaličním půdorysu rekonstruovanou vládu bez Babiše a Sobotky," napsal na twitteru.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) na tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že o variantě pokračování bez Babiše a Sobotky slyší poprvé. "Nikdo ji s námi neřešil," uvedl. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) mají nyní přednost koaliční jednání, ke kterým dojde v příštím týdnu. "Já bych nyní nechtěl preferovat jednu nebo druhou variantu," řekl.

Bělobrádek řekl, že o řešení se hovořilo i na ranním jednání předsednictva vlády. "Můžu říct za KDU-ČSL, že je to varianta k jednání, která by mohla zklidnit celou situaci a umožnila, aby vláda pokračovala bez razantních změn," řekl Bělobrádek. Nechtěl mluvit za koaliční partnery, jak by se mohli k této variantě postavit.

Související

Více souvisejících

Milan Štěch demise Sobotkovy vlády (2017) Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek Andrej Babiš Hnutí ANO Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Vyšetřování odhalilo, jak mohlo dojít k atentátu na Trumpa

Vyšetřování americké Tajné služby (USSS), která zodpovídá za bezpečnost a ochranu současných i bývalých prezidentů, odhalilo komunikační pochybení a nedostatečnou obezřetnost před červencovým atentátem na Donalda Trumpa. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy