Česko vyjadřuje soustrast obětem teroru v Manchesteru. Evropa je ve válečném stavu, říká Černoch

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádřili soustrast pozůstalým po obětech noční exploze v anglickém v Manchesteru. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že česká policie a tajné služby jsou v kontaktu s britskými kolegy a čekají na další informace o okolnostech tragického činu.

Premiér Sobotka doufá v to, že se brzy podaří objasnit všechny okolnosti tragédie. "Je mi líto všech obětí, které si exploze vyžádala," uvedl Sobotka na twitteru. "Cílený útok na bezbranné civilisty je ta nejodpornější a nejzbabělejší forma násilí," napsal předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Soustrast rodinám obětí vyjádřil na sociálních sítích také šéf české diplomacie Zaorálek. "Pachatelé tohoto zločinu musí být potrestáni," napsal ministr na svůj twitterový účet.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) označil útok na koncertě plném teenagerů za obzvlášť odporný a zbabělý čin. Také Stropnický vyjádřil soustrast pozůstalým rodinám.

"Upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí v Manchesteru a celé Británii. Jsme v duchu s Vámi...," napsal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na twitter. Podobně se na sociálních sítích vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala. "Teroristé útočí v Evropě s děsivou četností," dodal Fiala.

"Je vždy hrozné probudit se do světa, ve kterém došlo k dalšímu brutálnímu a barbarskému útoku na nevinné. Upřímnou soustrast do #Manchester," vzkázala na twitteru komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera později na tiskové konferenci vyzval k posílení mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu. O potřebě větší mezinárodní spolupráce mluvil i šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. "Nesmíme si zvyknout, že něco takového je normální. To normální není. Terorista, který pohrdá lidským životem, je darebák bez ohledu na vyznání," řekl.

Šéf poslanců hnutí Úsvit Marek Černoch vyjádřil soustrast pozůstalým. "Je bezprecedentní a bestiální, byl zaměřen proti mladým lidem," řekl. "Evropa je ve válečném stavu a za to nesou odpovědnost také evropští lídři," dodal.

Za odporný označil teroristický útok v Manchesteru prezidentský kandidát Jiří Drahoš. "Lituji všech zmařených životů a doufám v potrestání viníků," uvedl na sociálních sítích bývalý předseda Akademie věd ČR.

Výbuch po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádala nejméně 22 mrtvých a na 50 zraněných. V Česku platí od loňského března první stupeň ohrožení terorismem, který občany nabádá ke zvýšené bdělosti a představuje nejnižší z možných ohrožení.

Související

Útok v Manchesteru

Britská MI5 nevyužila příležitost, aby zabránila atentátu v Manchesteru

Britská kontrarozvědka MI5 nepracovala dostatečně rychle se zásadními informacemi a nevyužila tak příležitost k tomu, aby zabránila atentátu po koncertě zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesteru v roce 2017. Vyplývá to z poslední zprávy veřejného vyšetřování tragédie, při níž bylo zabito 22 lidí včetně dětí. MI5 "hluboce lituje" toho, že nedokázala útoku zabránit, řekl dnes podle agentury Reuters šéf služby Ken McCallum.

Více souvisejících

výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek Milan Chovanec Miroslav Kalousek Martin Stropnický Jan Hamáček Jiří Drahoš Marek Černoch

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy