Plán lidovců: Změnit volební zákony, víc peněz na obranu a stop uprchlickým kvótám

Praha - KDU-ČSL by se v příštích letech měla zaměřit na zvyšování výdajů na obranu, na umožnění dobrovolného zdravotního pojištění pro péči nad rámec povinného pojistného nebo na vytvoření přehlednější legislativy. Sjezd dnes také vyzval vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů. Podle delegátů by se měly snížit hranice pro vstup do Sněmovny pro volební koalice. Řešila také migrační krize a zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků.

Podle přijatého usnesení by se vedení KDU-ČSL mělo snažit změnit volební zákony tak, aby koalice dvou stran potřebovala pro vstup do Sněmovny překročit sedmiprocentní práh, koalice tří a více stran devítiprocentní práh. Nyní potřebuje volební koalice získat pět procent hlasů za každou stranu, která se do ní zapojí.

Lidovci se starosty tak budou na podzim pro vstup do Sněmovny potřebovat deset procent hlasů. Jedné straně stačí překonat pětiprocentní hranici, a to i v případě, že jsou na její kandidátce zařazeni zástupci jiného subjektu.

Sjezd také vedení KDU-ČSL vyzval k tomu, aby se zasadilo o změnu systému přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty. Současnou d'Hondtovu metodu by podle nich měl nahradit čistě poměrný systém. Lidovečtí představitelé už dříve říkali, že současný systém přepočtu pomáhá silnějším stranám na úkor těch slabších.

Delegáti se také vyslovili pro zvýšení výdajů na obranu. Jan Šafařík z komise lidovců pro obranu na sjezdu zdůraznil, že bezpečnostní situace v Evropě i ve světě je vážná, a proto je v zájmu Česka zajistit jednotu v Severoatlantické alianci. Proto by se podle delegátů strana měla zasadit, aby české obranné výdaje dosáhly dvou procent HDP, jak NATO vyžaduje. Výdaje by přitom měly jít do růstu bojových schopností české armády.

V souvislosti s bezpečnostními hrozbami schválil sjezd i usnesení, že by KDU-ČSL měla usilovat o spolupráci zemí Evropské unie při ochraně vnějších hranic.

Zuzana Roithová prosadila usnesení, aby se lidovci zasazovali o zavedení dobrovolného zdravotního pojištění.

Místopředseda strany Daniel Herman na sjezdu uspěl s výzvou ke zjednodušení legislativy, které by zajistilo přehlednější právní řád a snížilo byrokratickou zátěž pro občany i firmy způsobovanou častými novelizacemi.

Související

Jiří Čunek, KDU-ČSL

Čunek se opět vložil do kauzy H-System, chce odškodnění pro všechny klienty

Chystané odškodnění v kauze H-System se musí podle lidoveckého senátora Jiřího Čunka týkat všech 1160 klientů této zkrachované stavební firmy, nejen některých. Čunek, který se v kauze dlouhodobě angažuje, se kvůli tomu chce sejít s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a na přípravě právní úpravy odškodnění se podílet. Řekl to dnes novinářům.
Jiří Čunek, KDU-ČSL

Podezření kolem Babiše oslabují Česko v EU, soudí Senát. Čunek usnesení ztrhal

Podezření ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) oslabují podle senátorů českou pozici na jednáních Evropské rady, zejména o příštím víceletém unijním rozpočtu. Senát nad tím v dnešním usnesení vyjádřil po debatě o programu červnového zasedání špiček členských zemí v Bruselu znepokojení. Babiš se z jednání horní komory omluvil a na sociálních sítích poté zveřejnil fotografie z dnešní návštěvy Baťova kanálu. Senát pravděpodobně nemá, co na práci, řekl později Babiš novinářům ke kritice ze strany senátorů.

Více souvisejících

sjezd KDU-ČSL 2017 zdravotní pojištění Armáda České Republiky NATO Daniel Herman Zuzana Roithová

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy