Jak se žije na Hradě? Podívejte se, kolik bere Ovčáček a další

Praha - Vedoucí tiskového odboru kanceláře prezidenta republiky Jiří Ovčáček si svou prací pro Miloše Zemana měsíčně vydělá necelých 60 tisíc korun. Mnohem lépe je na tom ale například kancléř Vratislav Mynář, jehož plat se pohybuje až v dvojnásobné výši. Celkově Hrad za platy svých zaměstnanců zaplatí měsíčně statisíce až miliony, a ročně částka šplhá do desítek milionů korun.

Kancelář prezidenta republiky prohrála soud s novinářem Radkem Kedroněm a byla nucena zveřejnit informace o platech a odměnách hradních úředníků. Ty zveřejnil Český rozhlas, který ukázal, že na platy Hrad měsíčně vynaloží statisíce korun a ročně se tak dostává na milionové až desetimilionové částky.

Na odtajněných dokumentech lze nalézt platy všech předních hradních činitelů, mezi kterými nesmíc chybět mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten pobíral v letech 2010 až 2014 plat průměrně kolem 60 tisíc korun. Od května 2014 byl ale oceňován částkou vyšší než 200 tisíc.

Lépe se má například hradní kancléř Vratislav Mynář, jehož měsíční plat v průměru v roce 2014 činil zhruba kolem 120 tisíc. Za více než rok práce si tak na Hradě vydělal přibližně jeden a půl milionu korun. 

Bývalý kancléř Jiří Weigl, který na Hradě působil za prezidenta Václava Klause, se také neměl špatně.Podobnou částku jako Mynář si ale na Hradě vydělal za dvojnásobně dlouhou dobu. Podívat se můžeme i na plat bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta, který se pohyboval kolem 60 tisíc měsíčně.

Bývalý ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček si také přišel na své. Předtím, než začal působit jako velvyslanec v USA, pobíral částku 90 tisíc měsíčně. Při nástupu v roce 2013 přitom byla jeho výplata o třetinu menší.

Konečnému zveřejnění platů předcházel letitý spor, který začal v roce 2014. Ačkoliv tehdy Nejvyšší správní soud vydal rozsudek, podle kterého mohou být platy státních zaměstnanců zveřejněny, Hrad mlčel. Platy byly nakonec zveřejněny na příkaz městského soudu v Praze v dubnu 2017.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Jindřich Forejt Hynek Kmoníček

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 29 minutami

před 40 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy