S Galileem ještě není vyhráno, varuje premiér Nečas

Praha - Umístění navigačního systému Galileo v České republice ještě není zcela jisté. Na čtvrteční tiskové konferenci před možnými komplikacemi varoval předseda vlády Petr Nečas (ODS).

"Chci varovat před vítězným rykem, který se již objevil v některých médiích. Skutečně rozhodnuto bude, až se shodne páteční Rada EU pro konkurenceschopnost," řekl Nečas.Premiér připomněl, že na Výboru stálých zástupců při EU pro Českou republiku hlasovalo 22 zemí z celkových 27. Čtyři země byly proti a jeden členský stát se zdržel hlasování.Podle Nečase také není jisté, že některá ze zemí tento proces na poslední chvíli nějakým diplomatickým krokem nezkomplikuje. "Existují signály, že se jednání někdo může pokusit zablokovat," řekl Nečas.Slíbil také, že kdyby páteční jednání Rady EU nedopadlo podle očekávání v náš prospěch, hodlá do tohoto procesu sám zasáhnout na summitu Evropské rady, který se koná v příštím týdnu.

Související

Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA)

Navigační systém Galileo, jehož fungování řídí EUSPA z Prahy, využívají čtyři miliardy lidí

Navigační systém Galileo, jehož fungování zajišťuje z Prahy agentura EU pro kosmický program (EUSPA), v současnosti po šesti letech provozu využívají čtyři miliardy uživatelů po celém světě. Na tiskové konferenci při příležitosti Dní otevřených dveří EUSPA 2022 to dnes řekl výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa. Je to o 1,6 miliardy uživatelů více než loni. Aktivity agentury přispěly do českého HDP za posledních deset let až 140 milionů eur (3,892 miliardy korun), což představuje přibližně 4000 pracovních míst, informovala EUSPA.

Více souvisejících

Galileo navigační systém Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy