Zeman navrhl úložiště vyhořelého jaderného paliva v Dolní Rožínce

Heřmanov (Žďársko) - Prezident Miloš Zeman dnes ukončil návštěvu Kraje Vysočina. Navrhl, aby v bývalém uranovém dolu v Dolní Rožínce vzniklo úložiště vyhořelého paliva z českých jaderných elektráren.

Zeman, který ve čtvrtek navštívil jadernou elektrárnu Dukovany, dnes na tiskové konferenci prohlásil, že se na Vysočině setkává s příznivým pohledem na jadernou energetiku, lidé mají ale "poněkud distancovaný postoj" k úložišti vyhořelého paliva.

"Přitom v Dolní Rožínce je vytěžený uranový důl, který má 25 pater. A když se tvrdí, že vyhořelé palivo je natolik bezpečné, že ani nepotřebuje hlubinné úložiště, tak na území Kraje Vysočina máte Dolní Rožínku a já bych byl velmi rád, kdybyste se dohodli a kdyby to jaderné úložiště bylo právě v této naprosto bezpečné oblasti," řekl prezident.

Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) řekl, že názor prezidenta respektuje. O otázce by ale podle něj měli rozhodovat odborníci. "Je tady technická záležitost, která je na zhodnocení odborníků, a to jest, že jaderné úložiště by v určitých lokalitách, kde bylo těženo, bylo obtížné umístit," řekl. Podotkl, že experti prověřují i možné uložení vyhořelého paliva v lokalitách českých jaderných elektráren Dukovany a Temelín.

Pro vybudování hlubinného úložiště zatím Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vytipovala v Česku sedm lokalit, z nich tři na Vysočině. Patří mezi ně i lokalita nazvaná Kraví hora, která se nachází poblíž Dolní Rožínky na Žďársku. Obce tam zatím proti úložišti příliš neprotestovaly, protože místní lidé jsou na těžbu uranu zvyklí. V dole Rožná u Dolní Rožínky skončilo dobývání uranové rudy letos v dubnu, po 60 letech provozu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Kraj Vysočina jiří běhounek jaderné palivo dukovany

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Scholzovi dochází trpělivost. Netanjahua varoval před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy