Robejšek pochválil Rakousko za přístup k migrantům. Mogheriniová to schytala

Praha - Jedna z hlavních tváří politického uskupení Realisté se obsáhle vyjádřila k problematice migrační krize. Politolog Petr Robejšek odmítá výroky západoevropských politiků, které vnímá jako nadřazující se a arogantní.

Politolog Petr Robejšek a tahoun politického uskupení Realisté na svém facebooku připomíná svá slova o migrační vlně z roku 2015. "Dnes, po třech letech, bych na něm nemusel měnit ani čárku. Při vší skromnosti mohu říci, že to se mi daří dosti často. Ale ohledně naplňování jedné prognózy jsem zklamán. A sice z toho, jak trestuhodně liknavě reagují politici, kteří nesou zodpovědnost za budoucnost evropských zemí a osudy budoucích generací," píše Robejšek. 

Robejškova předpověď z roku 2015 předpokládala, že západní vlády budou postupně nucené reagovat na migrační krizi jakýmsi konceptem "pevnost Evropa". Přístup do Evropy by podle tohoto modelu byl ztížen do takové míry, že se migrační tok obrátí do míst, která jsou snáze dosažitelná. Robejšek tehdy vyjádřil přání, aby se tomu tak stalo co nejdříve. 

"Ano, i tato předpověď se naplňuje, ale bohužel ne dost rychle. Drtivá většina evropských politiků totiž přehlíží zájmy drtivé většiny voličů a pohybuje se sice správným směrem, ale jen po milimetrech," myslí si politolog. I tak je optimista, míní, že tendence rozhodnutí evropských vlád směřuje k uzavření kontinentálních hranic. 

I přesto Robejšek není spokojen s jednáním západoevropských politiků. V této souvislosti zmiňuje nedávný summit EU o dalších opatřeních v otázkách migrační krize. "Západoevropští vůdci opakovaně pohrozili těm státům, které provádějí rozumnou migrační politiku a odmítají kvóty," píše Robejšek. 

"A za sebe přijali obvyklý koktejl zčásti symbolických a zčásti nesmyslných opatření. Tak kupříkladu: Pod taktovkou známé odlehčené jestřábice Federicy Mogherini, která zodpovídá za bezpečnostní (sic) politiku Evropy, bylo rozhodnuto postupovat proti pašerákům lidí. Ano, čtete správně. Ale neradujte se předčasně," vysvětluje Robejšek. Evropská unie podle Robejškových slov ztíží dovoz gumových člunů do Afriky. Politolog nechápe, proč se k tomuto kroku nepřistoupilo již dávno. 

Robejšek chválí rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze.  Ten prý argumentuje jako "Realista, když říká, že je třeba skoncovat s představou, že přistání u břehů Evropy znamená vstupenku na evropskou půdu,". Přidal se tak po bok společností ze střední a východní Evropy, které podle politologa odmítají pasivně přihlížet "existenčnímu ohrožení evropské civilizace". "Jdou naopak příkladem oněm tradičně namyšleným a vůči „Východu“ často arogantním západoevropským vládám," uzavírá Robejšek.

Související

Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)

Video Grety šokovalo svět. Z Česka přišla rázná reakce

Vašimi planými řečmi jste mi ukradli moje sny a moje dětství, prohlásila Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v pondělí v emotivním projevy na klimatické konferenci v New Yorku. Na lídry z desítek krajin světa, kteří se konference zúčastňují, téměř křičela. Její projev se setkal s úspěchem, ale i kritikou.
Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.

Více souvisejících

Petr Robejšek Realisté (strana)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy