Zemanovy návštěvy krajů mohou zkomplikovat kampaně, obává se úřad

Praha - Kampaň před druhou přímou volbou českého prezidenta brzy vypukne. Prezident Miloš Zeman byl měl zvážit své cesty do krajů nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun. Tvrdí to člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jan Outlý.

"Prezidenti u nás do krajů jezdí a dá se říci, že je to součást pojetí prezidentského úřadu u nás. Tuto tradici ale nyní konfrontuje přímá volba a kontrola nákladů kampaně, což dřív nebylo. Když prezident do krajů v době kampaně jezdit nebude, ušetří tím komplikace úřadu i sobě jako kandidátovi," řekl Outlý.

Podle Outlého by měl Zeman náklady na setkání s občany zahrnout do limitu daného zákonem. "Jestliže během návštěvy v kraji uspořádá nějaké město nebo kraj setkání s občany tak, jak to vidíme, to znamená bude tam nějaké pódium, ozvučení, podle mého je to pro kandidáta nějaké plnění, které mu umožňuje představovat se potenciálním voličům, za které musejí ostatní kandidáti platit. Měl by to započítávat do limitu kampaně jako bezúplatné plnění," uvedl.

Nový úřad se nyní soustředí na kampaň před sněmovními volbami, bude ale dohlížet z hlediska peněz i na prezidentskou volbu. V případě, že nastaví volnější kritéria a nebude se cestami do krajů zabývat, nebude už podle Outlého v budoucnu snadné věc regulovat, protože bude existovat precedent.

"Vhodnější by bylo zaujmout postoj, prezidenti ať jezdí po regionech, ale ta hodnota má být započtena do kampaně. Pokud s tím bude mít kandidát problém, může to rozporovat u soudu. Pak by to soud nějak vyložil, jak moc mají být šrouby utaženy. Důležité je, že by řešil jenom ošetření limitů kampaně," uvedl Outlý.

Současně upozornil na druhý scénář, a to, že se některý z neúspěšných kandidátů bude domáhat neplatnosti voleb kvůli nedodržení rovných podmínek. I když nevidí jako reálné, že by tak soud rozhodl, myslí si, že správnější by byl restriktivnější přístup jeho úřadu.

Na vystupování prezidenta v televizi v době kampaně zřejmě úřad dohlížet nebude. Stejně jako v případě sněmovních voleb u bývalého herce, místopředsedy hnutí ANO a ministra obrany Martina Stropnického, který se objevuje v televizních seriálech, nechá posouzení na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Související

Jiří Drahoš, senátor

Drahoš neuspěl s ústavní stížností, žalobci podle něj neřešili hoaxy

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost senátora Jiřího Drahoše. Někdejší prezidentský kandidát kritizoval postup státního zastupitelství, které se podle něj dostatečně nezabývalo trestním oznámením kvůli hoaxům, tedy nepravdivým zprávám šířeným na internetu. Drahoš se dovolával práva na účinné vyšetřování. Soud ale jeho stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou.
Petr Pavel (vpravo)

Generál Pavel hodnotí reakci státu na pandemii. Objede celou zemi

Bývalý náčelník Generálního štábu a armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se s týmem expertů vydal do českých regionů, kde zamýšlí diskutovat o epidemii koronaviru a s ní souvisejících karanténních opatření, a to jak se zdravotníky, tak i zástupci veřejného a soukromého sektoru.

Více souvisejících

prezidentská kampaň Miloš Zeman prezidentské volby 2018 Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Jan Outlý (politolog)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy