ROZHOVOR | ANO nejde porazit. V sestavování vlády může hrát roli Zeman, věří politolog

ROZHOVOR - Politolog Ladislav Mrklas je přesvědčený, že pozice hnutí ANO jakožto vítěze voleb je neotřesitelná. Kdo však bude vládnout, není možné odhadnout a roli může hrát i prezident Zeman. O důvěryhodnosti předvolebních průzkumů, volební účasti i šancích SPD Tomia Okamury hovořil v rozhovoru pro EuroZprávy.cz

Ladislav Mrklas je politolog a prorektor na vysoké škole CEVRO Institut. Vystudoval politologii na Univerzitě Karlově. Jeho odbornou specializací je komparativní politologie se zaměřením na český politický systém, evropské politické strany, volební a stranické systémy, místní a regionální politiku a politický marketing. Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 20. a 21. října 2017.

Dá se věřit volebním průzkumům?

Volební průzkumy v ČR jsou obdobně jako i jinde ve světě terčem různých kritik. Základní trendy však odráží celkem solidně. Klíčová je otázka volební účasti. Tu ovlivní termín voleb a také fakt, že hnutí ANO má poměrně velký náskok.. To může ukolébat buď jeho voliče a řada z nich nepřijde a nebo to může ukolébat i voliče konkurence, který si řekne, že to stejně nemá smysl. Nebo se naopak může podařit stranám, které brojí proti Babišovi, mobilizace a potom ta volební účast může být mnohem vyšší.

Na výsledky průzkumů nedávno sváděli rozpad koalice se STAN lidovci. Ovlivňují skutečně průzkumy rozhodování voličů?

Určitě ho svým způsobem ovlivňují, nicméně ty směry ovlivňování mohou být různé. Může to být prvek demotivující, ale i pozitivní k zvýšení účasti. Není možné rozpad svádět jen na průzkumy, ty pouze akcelerovaly jakési pnutí, které v té koalici bylo od samého počátku a to zejména ze strany Starostů, kteří nebyli jednotní, zda jít s lidovci nebo ne.

Andreji Babišovi je přisuzováno hodně hlasů, ale nikdo s ním nechce do koalice. Je pravděpodobné nějaké duhové spojení ostatních stran proti němu?

Taková možnost existuje vždycky, ale myslím, že by se všechny strany velmi rozmýšlely. Předpokladem pro obhájení takového spojenectví by muselo být nějaké další prokázaní toho, že Andrej Babiš či jeho aktivity jsou skutečnou hrozbou pro českou demokracii. A především by o tom museli přesvědčit veřejnost. K tomu by vedla jedině dlouhodobá spolupráce, tedy musela by to být vláda, která by měla perspektivu vydržet po celé volební období. Pokud by se například po roce rozpadla, absolutní většina by spadla Andreji Babišovi přímo do klína.

Máme asi tři měsíce do voleb, ale kampaň zatím není moc intenzivní. Na co strany čekají?

Důvodů je vícero. Jsou prázdniny a v tu chvíli je pozornost většiny lidí upřená někam úplně jinam. Důležitý je i finanční limit na kampaň, strany se nechtějí příliš vyčerpávat investováním před prázdninami, přes léto na to lidé zapomenou a kampaň začne nanovo. Kasa některých stran navíc není úplně plná, to je třetí podstatný důvod.

Kdy se to tedy skutečně rozjede?

Tak od druhé poloviny srpna. Lidé se začnou vracet z dovolených a s tím se vrátí i větší zájem o veřejné věci. Uvidíme poměrně masivní kampaň. To lze pozorovat i na tom, že se pomalu přestávají prodávat bilboardy, protože na září a říjen už jsou dávno vyprodané.

Čekáte vyšší volební účast než v posledních letech?

Nečekám. Volební účast se zvyšuje v okamžiku, kdy se podaří k volbám dostat nějakou skupinu, která volit nechodí – to bylo třeba v roce 2010, kdy se zejména TOP09 podařilo dostat k volbám větší množství mladých lidí. Případně za situace, kdy je společnost opravdu něčím velmi znepokojená. A taková situace tu teď podle mě není. Česká republika je politicky i bezpečnostně stabilní, daří se ekonomice.

Nemůže být tím hybatelem migrační krize, kterou část společnosti vnímá jako zásadní problém?

Může dojít k tomu, že v následujících dvou měsících bude akcelerovat počet útoků a přiblíží se našim hranicím. Budou třeba v Rakousku, Německu nebo nedej bože dokonce v České republice. To by dopad mělo. Ale pokud bude situace pokračovat jako doposud, tak si myslím, že to téma trochu vychládá.

Jaké dáváte šance potencionálním nováčkům parlamentu – SPD a Pirátům?

SPD není žádným nováčkem. Je to formace úzce svázaná s Tomiem Okamurou, podobně jako byl Úsvit. Je to jen jiná podoba kandidatury Tomia Okamury a jeho přívrženců. Pirátům moc nevěřím, že by tu měli tolik voličů. Stále se nevyjádřili k některým důležitým tématům a řekl bych, že trochu poztráceli náboj z doby vzniku. Nikdy nebyli v parlamentu, ale už se o nich dlouho ví, vládnou v několika velkých městech. Budou blízko, klidně i 4%, ale ta hranice pro vstup do sněmovny pro ně bude příliš vysoko.

Jak hodnotíte tah ČSSD, která jako volebního lídra postavila Lubomíra Zaorálka?

Každá personální změna učiněná ještě v rozumný čas má určitě smysl. Na české politické scéně jsme v posledních deseti letech takových změn viděli několik a je to běžné i v zahraničí. Jde však spíše takové zatažení za záchranou brzdu v poslední chvíli. Nedá se očekávat vítězství sociálních demokratů v čele s panem Zaorálkem, spíše to bude zmírňování porážky.

Lze očekávat, že Miloš Zeman bude hrát výraznou roli v sestavování vlády?

Velmi záleží na výsledku voleb a prostoru, který se tím pro prezidenta Zemana otevře. Výsledky mohou být jednoznačné a i kdyby chtěl, tak prostor nedostane. Naopak může to může být jakýsi pat či mnoho variant a Miloš Zeman se může stát moderátorem nebo dokonce přímo hybatelem povolebního vyjednávání.

Existuje podle vás nějaký „mocenský pakt“ Babiš – Zeman, o kterém se občas hovoří, nebo je to nesmysl?

Skutečně se poměrně výrazně sblížil elektorát Miloše Zemana a Andreje Babiše. Je to posunem ANO doleva oproti vystupování v minulých volbách a naopak posunem prezidenta do středu. Začala se překrývat řada témat, zejména v „boji lidu proti elitám“. Je tam i průsečík v mocensko-zájmovém zázemí. Asi to není „pakt“ ve smyslu, že by si oba politici někde sedli, podali ruce a řekli si, že přátelé na věčné časy. Je to spíše manželství z rozumu a logiky věci.

Co bude klíčovým tématem letošních voleb?

Zřejmě žádné velké téma mít nebudou. Bude to otázka drobných posunů v preferencích, které buď otevřou nebo neotevřou koaliční varianty, o kterých zatím nevíme.

A jak tedy podle vás volby dopadnou?

Je téměř jisté, že volby vyhraje ANO Andreje Babiše. Je velice pravděpodobné, že druhá bude sociální demokracie. Pořadí dalších stran se může měnit, ale neočekávám, že by ta procenta skákala oproti současným preferencím nějak významně. Říká se, že český volič vždy něčím překvapí. Já vsázím na to, že letos překvapí tím, že poprvé nepřekvapí.

Související

Andrej Babiš

Babiš bude moci hrát roli oběti, komentují výhrůžky politologové

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se na tom někteří politologové, které ČTK oslovila. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. Poukazují ale na to, že Babiš přispívá k polarizaci společnosti a že útočný styl obsahovaly jeho billboardy s textem "Nezavleču Česko do války".

Více souvisejících

Ladislav Mrklas volby 2017 Česká republika rozhovor politolog Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 1 hodinou

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 3 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 4 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy