Zeman kondoloval španělskému králi, vyzval ke vzdoru vůči terorismu

Praha/Madrid - Prezident Miloš Zeman zaslal španělskému králi Filipu VI. v souvislosti s teroristickým útokem v Barceloně kondolenční telegram. Vyzval ke vzdoru vůči teroru. Soustrast po atentátu vyjadřují Španělsku i další čeští politici.

"S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku v centru Barcelony, který si dosud vyžádal třináct lidských životů a zanechal za sebou více než stovku zraněných," uvedl Zeman.

"Slova útěchy jsou v tomto okamžiku potřebná, avšak bolest a šok nás nesmí odvést od nekompromisního vzdoru proti teroru, kterému společně čelíme. Španělsko je blízkým partnerem a přítelem České republiky. Útok nejen na španělskou veřejnost, ale také na občany řady dalších států je zároveň útokem na nás, na společné hodnoty lidské důstojnosti, svobody a tolerance," stojí v telegramu, o kterém informoval Hrad.

Kandidát na prezidenta Michal Horáček na twitteru varoval před tím, že velká pozornost věnovaná teroristickému útoku může inspirovat další násilníky k nápodobě činu. "Na útocích psychopatů je nejhorší ta masová medializace. To zvětšování šance na nápodobu. I přes hněv a smutek se k tomu připojovat nebudu," uvedl.

Ke kondolencím se připojil i místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek. "Upřímnou soustrast rodinám obětí zbabělého útoku v Barceloně," uvedl. Ocenil zároveň zásah policistů ve španělském městě Cambrils, kteří v noci na dnešek zabili pět lidí, kteří se tam v osobním autě snažili porážet chodce.

"Smutný den pro Barcelonu! Oceňuji rychlý zásah záchranářů. ČR stojí po boku Španělska v boji proti terorismu. Upřímnou soustrast rodinám obětí," napsal na twitteru šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že vláda nemá žádné informace o tom, že by čtvrteční teroristický útok v Barceloně nějak souvisel s Českou republikou.

Praha na památku obětí nasvítí Petřínskou rozhlednu ve španělských národních barvách.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Miloš Zeman Král Felipe VI. (Španělsko) Lubomír Zaorálek Marek Ženíšek (TOP 09) Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy