Julius Šuman opět Babišovi zavařil: Ty naši klekli na tu FAU, říká šéf ANO o firmě, která skončila v konkurzu

Praha – Skupina, která si říká Julius Šuman, na svém twitterovém účtu zveřejnila další nahrávku týkající se exministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Týká se společnosti FAU Přerov, která po zásahu finanční správy skončila v konkurzu.

Babiš na nově zveřejněné nahrávce popisuje tlak vyvíjený skrze finanční správu na opavskou firmu s pohonnými hmotami FAU, která v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert vlastní sklad pohonných hmot. Soud postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Precheza měla o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem, FAU jej ale nechtěla prodat, napsaly tento týden Hospodářské noviny.

Finanční správa nařčení z účelové likvidace opavského obchodníka FAU odmítla. „Souvislosti naznačené v článku odmítáme jako zcela absurdní," řekla ČTK Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že holding se o firmu FAU nikdy nezajímal a nemá s ní nic společného. Jednatel společnosti FAU Vojtěch Csabi kauzu považuje za šikanu.

Jak to bylo a je s FAU? Mluvčí všechno popírá, ale my věříme předsedovi. #andrejnikdynelze #jenomnekdy #nahravkyneojebes @AndrejBabis pic.twitter.com/F7kbFYpLvW

— Skupina Šuman (@skupina_suman) 27. srpna 2017

Nahrávka dává FAU za pravdu. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavený účty, vagony,“ říká Babiš na nahrávce, která má asi 55 sekund. Není z ní jasné, s kým na ní Babiš mluví, nebojí se ale ani používání vulgarismů.

„Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zm*dům. Teďka to koupil Pitr a samozřejmě jdeme po nich. Je to zločinecká banda, která dluží státu na daních asi 200 milionů korun," řekl Babiš na nahrávce s odkazem na podnikatele Tomáše Pitra.

„Nezlobte se, ale já už opravdu nebudu komentovat nelegálně pořízené zvukové nahrávky, které mě mají za pomoci manipulace pouze poškodit,“ reagoval Babiš pro iDNES k obsahu nahrávky.

Na společnost FAU se podle Hospodářských novin nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Opozice na nahrávku reaguje hodně ostře. Měl by vše vysvětlit, vzkazuje

Na nahrávku už reagují také politici. „Pokud opravdu docházelo k tomu, že bývalý ministr financí Andrej Babiš zneužíval Finanční správu proti svým konkurentům, jak naznačuje další zveřejněná nahrávka, byl by to nejhlubší pád české politiky po roce 1989. Řeči o tom, jak je tu „všetko rozkradnuté“, by se definitivně ukázaly jen jako zástěrka k zneužívání státu a vlastní politické moci v rozměru, který si nikdo do příchodu Andreje Babiše neuměl představit. Andrej Babiš by měl veřejnosti vysvětlit nové pochybnosti a jasně vyvrátit podezření, že zneužíval Finanční správu proti svým konkurentům. Pro všechny nezúčastněné to zní jako z filmů o sicilské mafii. Přesně tam by Capo di Tutti Capi mluvil asi tak jako Andrej Babiš,“ uvedl na facebooku místopředseda ODS Martin Kupka.

„Když jsem se na jaře začal zabývat zneužíváním zajišťovacích příkazů finanční správou k likvidaci podnikatelů, měl jsem podezření, že v řadě případů byla tato likvidace záměrná s cílem poškodit konkurenci. V tomto případě se mohlo jednat o zneužití pravomoci úředních osob a já doufám, že policie bude konat svoji práci bez ohledu na blížící se volby,“ komentoval nahrávku poslanec TOP 09 Martin Plíšek

„Problém Andreje Babiše je, že nikdy nevíte, jestli mluví za stát, nebo za Agrofert. Na další nahrávce, kterou dnes zveřejnil twitterový účet anonymního zdroje vystupující jako "Julius Šuman", mluví Babiš o boji proti "gaunerům" z přerovské firmy FAU. Ta podniká v obchodu s pohonnými hmotami, což má přímou souvislost na byznys s biopalivy. V tomto oboru přitom dominují firmy ze skupiny Agrofert. Babiš na nahrávce mluvil v době, kdy byl ministrem financí a kdy pod něj spadala finanční správa,“ uvedl na sociálních sítích investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

„Posílal Babiš na přerovskou firmu FAU finanční správu proto, že chtěl "bojovat proti zločincům", nebo že chtěl vyčistit podnikatelské prostředí pro Agrofert? Možná platí obojí. Ale i to je špatně. Babiš bude vždy ve střetu zájmů. A to je hlavní problém oligarchy AB,“ dodává Kmenta.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Julius Šuman FAU (firma) Agrofert

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy