Obrat před volbami? ČSSD se vzmáhá. Rostou šance Pirátů, Okamury a SPO

Praha - Z aktuálního průzkumu volebního potenciálu, který ukazuje procento rozhodnutých voličů a maximální hypotetický volební zisk v případě příklonu všech váhajících voličů k dané politické straně či hnutí se nadále ukazuje jako nejpreferovanější strana hnutí ANO, následována ČSSD. Informuje o tom agentura Sanep.

Nadále však platí, že se dvě nejsilnější vládní strany potýkají s velmi velkou skupinou váhajících voličů, což je však symptomatické pro všechny politické strany. Z tohoto pohledu je na tom nejlépe hnutí ANO, které má nadále nejsilnější skupinu rozhodnutého voličského elektorátu. Konkurenční ČSSD má oproti hnutí ANO téměř o polovinu méně rozhodnutých voličů. Sociální demokraté pak mají stejný počet rozhodnutých voličů jak třetí KSČM.

Je rovněž zjevné, že poslední slovo budou mít právě váhající voliči, kteří se rozhodují mezi více politickými subjekty, a jejich volbu může ovlivnit zejména předvolební souboj, který naplno vypukne počátkem září.

Váhající voliči začleňují do svého volebního portfolia stále častěji SPD pod vedením Tomia Okamury. V případě SPD se posiluje i procento rozhodnutých voličů, které se drží nad pětiprocentní hranicí, zaručující zisk poslaneckých křesel. Neméně zajímavý je i nárůst zájmu o Piráty, kteří mohli voliče zaujmout již svojí nápaditou volební kampaní.

Mírný, ale přesto znatelný nárůst zejména váhajících voličů je patrný i u Strany práv občanů (SPO), v jejímž čele stanul jako volební superlídr František Ringo Čech. O tuto stranu se tak začali zajímat zejména voliči prezidenta Miloše Zemana.

Naopak v případě Realistů, u nichž zaujal zejména pravicově smýšlející voliče předseda Petr Robejšek, nastává mírný pokles voličského zájmu, který však může být zapříčiněný téměř nulovou regionální prázdninovou aktivitou této strany.

Ze stávajících parlamentních stran se ukazuje zájem o podporu ODS, která by i s aktuálním počtem svého pevného elektorátu měla jistotu získání sněmovních křesel.

Stejně tak KDU-ČSL, kteří nakonec kandidují samostatně, mají nadále stabilní voličskou podporu. Boj o voliče však bezpochyby čeká i TOP 09, jejíž osud by byl aktuálně plně v rukou váhajících voličů a jejich volby.

Průzkum aktuálního volebního potenciálu vychází pouze z hlasů 58,6% respondentů, kteří jsou rozhodnuti, či zvažují svoji volební účast.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 průzkumy Hnutí ANO ČSSD ODS top 09 KDU - ČSL Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) Volby spo- Zemanovci František Ringo Čech protext

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy