ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).

Vedle hnutí ANO by měla méně křesel už pouze ODS, která by přišla o jednoho poslance. Ostatní strany by na změně vydělaly. Sociální demokraté, Piráti a SPD by si polepšili shodně o jeden mandát, komunisté a lidovci o dva, TOP 09 o čtyři a hnutí STAN by bylo silnější o pět poslanců.

ČT také uvedla, že ačkoliv by kvůli ztrátě ANO přišla současná vláda s podporou KSČM o většinu, případná široká koalice ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN by stejně neměla ve Sněmovně dost hlasů. Místo nynějších 70 by si polepšila na 81 mandátů. K nadpoloviční většině je potřeba 101 křesel.

Ústavní soud zrušil osm měsíců před volbami do Poslanecké sněmovny část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Mimo jiné vyškrtl rozdělování mandátů v jednom skrutiniu za použití právě takzvané d'Hondtovy metody. Systém podle soudu znevýhodňoval menší strany. "Kombinace d'Hondtova volebního dělitele s nestejně velkými 14 kraji výrazně zasahuje do rovnosti volebních hlasů," uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodnutí soudu ostře kritizoval a vnímá ho jako další způsob, jak ho odstranit z politiky. Rychetský podle něj není nestranným ústavním soudcem a snaží se ovlivňovat výsledky voleb. Babišovu reakci označili opoziční politici za ubohou, nechutnou či trapnou; předseda vlády podle nich nebývalým způsobem zpochybnil rozdělení moci ve státě a nezávislost justice.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO volby 2017 Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 9 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy