Tenista Nastase bude konzulem ČR v Rumunsku. Jeho hrubé chování Zaorálkovi nevadí

Praha - Ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že někdejší tenisová špička Ilie Nastase bude českým honorárním konzulem v Rumunsku. Jeho kontroverzní chování prý nevadí. Sport je emotivní záležitost, vysvětlil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Pro Českou republiku je velice důležité, aby v těchto funkcích měla osobnosti, které mají silnou pozici ve své zemi, a pan Nastase je jednou z nejznámějších osobností nejen společenského života. Byl také v politice," připomněl Zaorálek, že někdejší tenista působil i jako rumunský senátor.

"Jsem rád, že se mi dostalo této cti, je to skvělá funkce. Těší mě, že mě český velvyslanec v Rumunsku navrhl," řekl Nastase.

Nastase proslul jako tenisový bouřlivák a naposledy se takto projevil letos jako kapitán rumunského fedcupového týmu v baráži o Světovou skupinu II. Nejprve pronesl zesměšňující poznámku o nenarozeném dítěti americké tenistky Sereny Williamsové a později se vyjadřoval vulgárně přímo na zápase. Britská hráčka Johanna Kontaová se tehdy rozplakala a Nastase byl vykázán z kurtu. ITF v červenci udělila tenisové legendě pokutu 10.000 dolarů (223.000 korun). Do konce roku 2018 se navíc Nastase nesmí na akcích ITF vůbec objevit, byl by mu odepřen vstup.

"Já mám důvěru v pana Nastaseho. On tady vstupuje na nové pole diplomacie. Tady je situace jiná než ve sportu, my musíme velmi vážit slova. A já jsem přesvědčen, že pan Nastase si to velmi dobře uvědomuje," reagoval Zaorálek. Dodal, že jmenování Nastaseho do čestné funkce je pro něj i "srdeční záležitost", protože sám hraje amatérsky tenis a kariéru rumunského hráče v době jeho největší slávy sledoval.

K funkci honorárního konzula se neváže diplomatická imunita a zpravidla ani plat. "Hlavním úkolem je prosazovat ekonomické, obchodní a kulturní zájmy České republiky a v neposlední řadě též pomáhat českým občanům, zejména pokud se ocitnou v nouzi," popisuje ministerstvo roli honorárních konzulů.

Související

Tenis, ilustrační fotografie

Namol za volantem, k tomu urážky policistů. Bývalá tenisová hvězda má další malér

Bukurešť - Bývalá světová tenisová jednička Ilie Nastase s přibývajícím věkem nijak neztrácí talent na vyvolávání problémů a páchání výtržností. Během šesti hodin jej dnes dvakrát zadržela policie. Nejprve ho nad ránem v Bukurešti policie zadržela při řízení v opilosti, posléze ho chytila, jak projížděl skútrem na červenou, uvedla agentura AP.

Více souvisejících

Ilie Nastase Lubomír Zaorálek ministerstvo zahraničí Rumunsko diplomacie tenis

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy