Britský bulvár: EU čelí nové hrozbě, bude jí vítězství Babiše v českých volbách

Londýn/Praha - Britský bulvární server Express píše o nové hrozbě pro Evropskou unii. Tou by mělo být vítězství euroskeptika Andreje Babiše (ANO) ve sněmovních volbách v Česku. Pro Brusel by to podle euroskepticky naladěných Britů mohla být "drtivá rána".

Andreje Babiše už zase propírá zahraniční tisk. Tentokrát si ho vzal na mušku britský bulvární Express, který o něm hovoří jako o hrozbě pro Evropskou unii (EU). Deník píše, že třiašedesátiletý bývalý ministr financí zaujal silnou pozici proti tomu, co považuje za stále rostoucí moc EU, a nyní se zdá, že se stane lídrem České republiky. 

"Nechceme tady euro, dalo by to Bruselu další prostor pro vydírání," cituje Express slova šéfa hnutí ANO. Britové, kteří sami odcházejí z Unie, nicméně zmiňují také výhody, které má Česko z členství v organizaci. "I přes výhody, které zemi členstvím v EU plynou a přes to, že jde o nejbohatší zemi z bývalého sovětského bloku a co do životní úrovně země předstihuje Řecko a Portugalsko, většina lidí je silně naladěna proti zásahům EU," píše bulvár. 

Deník také cituje českého právníka Pavla Ricku, který říká, že mu "EU nepřináší nic" a že je vedena "politiky s velmi socialistickým smýšlením". Volební průzkumy dávají zatím největší šance Andreji Babišovi, který vstoupil do světa politiky v roce 2011 založením hnutí ANO. Popularitu si získal zejména vykreslením tradičních stran jako těch nekompetentních a zkorumpovaných. 

Babiš podle deníku zůstává populární i přesto, že má na krku potenciální střet zájmů, kdy má vliv na zemědělství, chemický průmysl, dvoje české noviny či restauraci ve francouzském městě, která je oceněna dvěma michelinskými hvězdami. I skandál okolo možného dotačního podvodu na Čapí hnízdo Babišovi neubírá voliče. 

Express vyjmenovává priority hnutí Andreje Babiše, které zahrnují větší aktivitu NATO v obraně vnější unijní hranice, ponechání si vlastní měny koruna a nepřijímání jednotné evropské měny euro nebo vytvoření detenčních center pro imigranty v Tunisku a Turecku. 

Hnutí ANO prý sbírá voliče napříč politickým spektrem, kteří tak odcházejí od tradičních partají. Deník však zmiňuje, že i proevropsky naladění sociální demokraté oponují unijním politikám v oblasti uprchlíků a jejich podpora přijetí eura je vlažná. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek slíbil, že po volbách by se měla vláda zabývat narovnáním rozdílu mezi Českem a bohatším Německem, až poté bychom se měli začít bavit o přijetí eura. 

"Rozhodující vítězství ANO by mohlo zakořenit protiunijní názory mezi Čechy v době, kdy klíčové země EU, jako je Německo a Francie, diskutují o vícestupňové Evropě, přičemž hlavní členové se budou snažit o větší integraci," doplňuje Express. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš EU (Evropská unie) Velká Británie bulvár volby 2017

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy