Mach ze Svobodných lže o kvótách EU na vysokoškolsky vzdělané lidi, tvrdí analytici

Praha - Server Demagog začal před volbami analyzovat výroky lídrů jednotlivých politických subjektů. Tentokrát se zaměřil na jeden z rozhovorů Petra Macha (Strana svobodných občanů), který vede stranu do říjnových voleb. Ten podle Demagoga neříká pravdu například ve věci kvót Evropské unie (EU), která nám prý diktuje počet vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Šéf Svobodných a někdejší europoslanec Petr Mach poskytl tento týdnem rozhovor pro Český rozhlas. Svobodní se pohybují co do stranických preferencích dlouhodobě pod hranicí pěti procent. Server Demagog prozkoumal pravdivost třinácti Machových faktických výroků. V sedmi případech měl mluvit pravdu, ve třech však zalhal. Mach se vyjadřoval kromě ekonomických otázek také k e zdravotnictví a EU.

„Evropská unie nám diktovala kvóty, že 40 % lidí má mít vysokou školu, takže je tady taková poptávka ze strany státu po tom, aby vznikaly takové ty různé ekonomické a sociální obory. Přibývá studentů, kteří ovšem potom těžko najdou uplatnění,“ prohlásil Mach v ČRo. Jeho výrok hodnotí server jako nepravdivý. EU prý nikdy nediktovala Česku kvóty na množství vysokoškolsky vzdělaných lidí. Přijala však strategický dokument Evropa 2020, ve kterém stanovila jako jeden z cílů zvýšit podíl osob s diplomem z vysoké školy na 40 procent. Dokument ale není právně závazný a byl přijat pouze jako sdělení Evropské komise. Mach nemá pravdu ani v uplatnitelnosti vysokoškoláků, nezaměstnanost absolventů sociálních a ekonomických oborů se totiž nezvýšila.

 

Mach měl zalhat také na adresu neziskových organizací, které údajně převážejí migranty přes Středozemní moře. „„Co se děje například v Itálii, že tam různé organizace soukromé, neziskové, vláda, Evropská unie vozí migranty do Evropy, to je něco, co by u nás bylo trestným činem převaděčoví,“ řekl. Z českého práva vyplývá, že byv případě záchranných akcí rozhodně nešlo o převaděčoví a skutek trestného činu by tak nebyl naplněn. Co se týče neziskovek ve Středozemí, ani ty nepáchají trestný čin, protože v souladu s mezinárodním právem jsou povinné v případě tonoucích se migrantů je zachránit a nemusí je navracet do původního státu, kde jim mělo hrozit nebezpečí.

Bývalý europoslanec zkritizoval práci Úřadu, který potírá tzv. hybridní hrozby. Dle jeho slov v něm sedí 20 nebo 50 úředníků, kteří projíždějí weby. „V případě Centra proti terorismu a hybridním hrozbám nejde o vytvoření nového úřadu, jak Mach uvádí, a náplní tohoto centra také není sedět v kanceláři a sledovat zprávy na různých webech. Monitorování dezinformací a manipulací na webech je jenom část jeho náplně (podle dostupných informací je 95 % práce neveřejné a patří mezi ni i tvorba bezpečnostní politiky a strategie),“ míní Demagog a Machův výrok tak považuje za nepravdivý.

Demagog většinu dalších výroků, které uvedl Mach, hodnotí jako pravdivé. Jedná se například o ten, který se týká dostavby českých komunikací. „Dneska je přijatá nějaká koncepce, je to taková mapka, jaké dálnice by se měly dodělat. To jsou ty známé dálnice, které mají vést třeba z Hradce Králové na Olomouc. To jsou prostě ty nedodělané úseky,“ uvedl.

Pravdu mluvil také o Evropské sdružení volného obchodu (EFTA), který považuje za ideální integrační projekt a pro Česku by prý byl lepší, než EU. „Nemají žádný parlament, který by jim nařídil kvóty, nebo nějaké minimální sazby daní nebo, nebo jednotnou měnu euro. Ne. Ty země jsou tam sdružené, mám teď na mysli Švýcarsko, Norsko, Island, Lichtenštejnsko, asi se tam vrátí Velká Británie. Ony jsou sdružení za tím účelem, aby spolu volně obchodovaly, proto se to jmenuje Evropské sdružení volného obchodu. A mně se na to líbí tom, že se nepřehlasovávají,“ popsal. Sdružení vzniklo v 60. letech minulého století v reakci na vzmáhající se Evropské společenství, dnešní EU.

Související

Vláda ČR

Porušené a splněné závazky vlády. Jak si vláda po dvou letech vede?

Současná vláda a její vládní prohlášení v létě oslavila dva roky svého fungování. Demagog.cz ověřil stav padesáti klíčových závazků, na jejichž základě vláda získala důvěru. Osm slibů je už splněno, čtyři byly porušeny a s patnácti se zatím neděje nic. Za své vzal například vládní plán nepřipustit privatizaci veřejných služeb a podniků se státní účastí. S tím už totiž od února 2020 nepočítá Strategie vlastnické politiky státu. Praktické realizace se hned v úvodu roku dočkalo zvýšení rodičovského příspěvku, nově také putuje do Sněmovny vládní návrh stavebního zákona. Zbývající závazky z padesátky vláda plní průběžně. Demagog.cz o tom informoval v tiskové zprávě.

Více souvisejících

demagog.cz Petr Mach strana svobodných občanů svobodní volby 2017

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy