Knock-out, konec hry, cesta do nicoty. Hašek, Škromach a Dienstbier promluvili a není to veselé

Praha/Brno - V tom, že tyto volby byly pro ČSSD propadák, se shodnou asi všichni. Někdejší vysoce postavení politici ČSSD nešetří kritikou, zároveň ale naznačují, jakou vestou by se měla strana teď vydat.

„Voliči dnes úplně překreslili politickou mapu ČR, vlastně končí 'první republika” po listopadu 1989',“ reagoval na výsledky voleb někdejší statutární místopředseda ČSSD a jihomoravský exhejtman Michal Hašek.

Další slova přidal s odstupem několika hodin. „Ráno moudřejší večera, tedy krátký komentář s odstupem od včerejších emocí. Včerejškem skončila polistopadová 'první Česká republika' a lidé rozhodli o totální změně politické mapy v ČR. Pro sociální demokracii to nebyla facka, ale knock out. Chybu by měla nynější ČSSD hledat u sebe, nikoliv u voličů,“ uvedl politik.

Strana to podle něj buď pochopí a přijme, projde restartem a pokusí se být znovu úspěšná, nebo ji prý čeká osud polské levice, která je nyní okrajovou mimoparlamentní stranou. „Všem doporučuji už neřešit minulost, ale budoucnost sociální demokracie a využít přitom všechny sociální demokraty, kteří budou ochotni na záchraně spolupracovat - je to o tvrdé práci do příštích voleb,“ apeluje na stranu i její členy Hašek.

„Teprve ty ukáží, nakolik ještě fungují ideály, program a značka ČSSD. Nejhorší smrt je z vyděšení, říká klasik. Teď je třeba v nejbližších dnech a týdnech pokud možno důstojně zvládnout povolební vyjednávání, respektive s naším výsledkem se ho alespoň důstojně zúčastnit, a potom začít řešit vnitrostranické záležitosti. Tolik názor řadového člena,“ dodal Hašek.

„Nevíte jak dopadly volby? Podle vyjádření předsedů stran vyhráli všichni. Uvidíme až vyspí volební kocovinu. Game over?“ uvedl po zveřejnění výsledků voleb bývalý senátor ČSSD Zdeněk Škromach s odkazem na anglickou frázi znamenající "konec hry".

Exministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier naznačil, jak by ČSSD měla postupovat dál. „Jediné možné zásadové rozhodnutí ČSSD po výprasku ve volbách je odchod do opozice. Představa, že ve vládě s ANO jsme schopni obnovit důvěru lidí v sociální demokracii, je cestou do nicoty,“ radí politik.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 ČSSD Michal Hašek Zdeněk Škromach Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy