Kdo mluví o vládě odborníků, je podvodník. Expolitik odhalil, v čem spočívá největší problém

Praha – Andrej Babiš se nechal slyšet, že sestaví vládu nejen ze svých ministrů, ale také z řad odborníků mimo hnutí ANO. Jenže mnozí poukazují, že tak jednoduché to rozhodne nebude.

Babiš uvedl, že hledá experty pro ministerstvo průmyslu a obchodu, kultury či školství. Na poslední jmenovaný úřad chtěl Babiš dosadit rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Ten ho ale odmítl.

Šéf ANO nepochodil ani u šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka, kterému nabídl rezort průmyslu a obchodu, ani rektora Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medka, kterému byla nabídnuta kultura.

Podle bývalého politika, filozofa a vysokoškolského učitele Daniela Kroupy je tu totiž jeden háček „Kdo mluví o vládě odborníků, je podvodník, protože odbornost nikoho nekvalifikuje k politickým rozhodnutím. Taková rozhodnutí se musí opírat o programy, které získaly největší podporu od voličů,“ myslí si signatář Charty 77.

„Odbornost přichází ke slovu teprve ve chvíli, kdy jde o to politické rozhodnutí uskutečnit. Dobrý odborník se neplete do práce politikovi a dobrý politik odborníkovi. Nastoupí-li dobrý odborník do politické funkce, může být dobrým politikem, je-li si vědom této odlišné role. Není-li, je to pohroma. Nastoupí-li politik do odborné funkce, je to pohroma vždycky,“ dodává Kroupa.

O problematice odborníků-ministrů před několika dny mluvil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ministr je politik a činí politická rozhodnutí. Je jedno, zda je či není členem strany. Budou to politici za ANO a jednobarevná vláda ANO,“ uvedl Kalousek na sociálních sítích.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Daniel Kroupa ministerstva

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy