Stížností k volbám je letos 61. Výhrady mají sládkovci, žena kritizuje kampaň SPD

Brno - Dnes v 16:00 skončila lhůta pro podávání stížností na volby. Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu (NSS) obdržel 61 podnětů. Před čtyřmi lety jich bylo 42. O všech volebních stížnostech musí soud rozhodnout do 20 dnů poté, kdy je obdržel. První jednání má volební senát naplánované na úterý. Posledním dnem pro případné rozhodování je čtvrtek 23. listopadu.

Předseda volebního senátu Tomáš Langášek uvedl, že senát učiní vše pro to, aby o volebních stížnostech rozhodl ještě před zahájením zasedání Poslanecké sněmovny. To je naplánováno na 20. listopadu.

Většinu podnětů podali voliči, nejméně dva jsou od stran - Demokratické strany zelených a SPR-RSČ Miroslava Sládka, vyplývá z databáze soudu.

Předseda Demokratické strany zelených, Jiří Anderle z Domažlicka, poukazuje na různou praxi připočítávání preferenčních hlasů. Žádá o překontrolování hlasů ve čtyřech okrscích v Plzni, Sušici, Měčíně a Nýrsku. Tvrdí, že komise tam automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na konkrétním lístku nikoho nezakroužkovali. Soud už vyzval Státní volební komisi, aby mu předložila zápisy ze čtyř zpochybněných okrsků.

Nejméně deset voličů z různých koutů Česka kritizuje skutečnost, že ve sněmovních volbách nemohou o hlasy usilovat nezávislí kandidáti. Muž z Prahy 10 tvrdí, že malé a velké strany neměly z hlediska financování a přístupu do médií rovné postavení.

Volička z Vraného nad Vltavou poukazuje na zobrazování zbraní a výzev k násilí ve volební kampani některých politických stran a hnutí. Vadí jí také vyvolávání nenávisti a strachu, jež spatřovala ve volební kampani SPD Tomia Okamury.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Nejvyšší správní soud Miroslav Sládek Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy