ODS, TOP 09, STAN a lidovci vytvořili Demokratický blok. Piráti odmítli

Praha - ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se sdružily do uskupení Demokratický blok, aby společně postupovaly při pondělním ustavení Sněmovny. Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského dostali nabídku účastnit se bloku i Piráti. Ti však odmítli.

Zástupci řekli, že nebudou do čela dolní komory volit Radka Vondráčka z hnutí ANO, požadují dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů. Předseda ODS Petr Fiala nebude kandidovat proti Vondráčkovi.

Demokratický blok má nyní ve Sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů, tedy 1,4 milionu hlasů.

Fiala, který chtěl kandidovat do čela Sněmovny, nyní takový krok považuje za bezpředmětný vzhledem k tomu, že KSČM, SPD, ale i Piráti se rozhodli vydat post šéfa komory hnutí ANO. "Já nebudu asistovat něčemu, co bylo rozhodnuto mezi těmito subjekty. Nikdy jsem svou kandidaturu nechápal jako boj o funkci, ale jako pojistku parlamentní demokracie," vysvětlil Fiala.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Fialův krok ocenil. Bude podle něj díky tomu zcela jasné, kdo ve Sněmovně svými hlasy podpoří realizaci projektu prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. Babiš sestavuje menšinovou vládu, Zeman už deklaroval, že ho případně pověří i dalším pokusem o sestavení kabinetu a nepřipustí předčasné volby, což by mohlo znamenat dlouhodobé fungování vlády bez důvěry.

Fiala ANO vyčetl, že při jednáních s ostatními stranami postupuje netransparentně a jeho postup je matoucí. "Abychom čelili mlžení, zákulisním intrikám, domluvily se tyto čtyři strany ke společnému postupu a zároveň vyzveme ANO ke společnému jednání," uvedl.

Účast v Demokratickém bloku podmínili podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jeho autoři odmítnutím kandidáta hnutí ANO Radka Vondráčka při volbě předsedy Sněmovny. Piráti si přitom podporu Vondráčkovi odhlasovali. Opoziční síly se tak podle Bartoše tříští. Na tiskové konferenci uvedl, že Piráti chtěli proti menšinovému kabinetu prosadit dohodu o obsazení všech sněmovních výborů opozicí, což byl podle něj "ostřejší" návrh.

"Škoda, že nebyl vyslyšen, dochází k fragmentaci," uvedl Bartoš. Piráti podle něj chtějí podporou Vondráčka zprůchodnit ustavující schůzi Sněmovny tak, aby bylo možné zahájit práci dolní komory včetně případného hlasování o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a šéfa frakce hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Demokratický blok se podle Bartoše inspiroval návrhy Pirátů, ale nemá dost hlasů. Může se tak stát prázdným gestem.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Demokratický blok ODS top 09 Starostové a nezávislí (STAN) KDU - ČSL Miroslav Kalousek Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti) Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 13 minutami

před 54 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy