Téměř měsíc od voleb: Zeman dnes ukončí sérii schůzek. Co se podařilo dojednat?

Praha - Dnešní schůzkou se zástupci Starostů a nezávislých (STAN) uzavírá prezident Miloš Zeman sérii jednání, která v posledních týdnech vedl se všemi stranami zastoupenými v nové Sněmovně.

Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše při schůzce v závěru října Zeman pověřil jednáním o sestavení vlády. Spolu s Babišem přijal Zeman v Lánech také Radka Vondráčka (ANO), který je v současnosti jediným kandidátem na post předsedy Sněmovny. Jeho konkurent Petr Fiala (ODS) boj o funkci ve středu vzdal, úsilí podle něj bylo bezpředmětné, když vedle ANO budou pro Vondráčka hlasovat také poslanci KSČM, SPD a Pirátů, a dají tak dohromady pohodlnou většinu.

Zeman při schůzce vyjádřil očekávání, že Babišova vláda bude stabilní a úspěšná. Podmínku zajištění většiny ve Sněmovně šéfovi ANO nedal, protože hnutí vyhrálo volby s velkým náskokem a Babiše považuje za úspěšného podnikatele i ministra financí. Šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi pak tuto středu řekl, že po Babišovi na rozdíl od dřívějška nechce 101 podpisů poslanců, aby nemohl být předseda ANO vydírán.

Šéf ODS Fiala Zemanovi v Lánech řekl, že nepovažuje za dobré, aby byl sestavením vlády pověřen někdo, kdo nemá ve Sněmovně k dispozici většinu hlasů. Zeman však názor nezměnil a později avizoval, že nedopustí předčasné volby, což by mohlo znamenat dlouhodobé fungování kabinetu bez důvěry.

ODS Zemanovi potvrdila svůj postoj, že Babišovu vládu nepodpoří. Stejné stanovisko si prezident vyslechl i od Pirátů, ačkoliv nováčkům ve Sněmovně doporučil opak. Předseda SPD Tomio Okamura po setkání se Zemanem zase ohlásil, že jeho hnutí nepostaví stranického kandidáta do prezidentské volby. Spekulovalo se přitom, že Okamura by se mohl do boje o Hrad zapojit osobně. Také SPD vyloučila podporu Babišovy vlády, zejména s odkazem na to, že nebude plnit program tohoto hnutí.

Komunisté naopak prezidentovi vyjmenovali sedm podmínek, které by je mohly přesvědčit k podpoře kabinetu. KSČM trvá na zákonu o obecném referendu, čtyřletém programu trvalého zvyšování minimální mzdy a na ochraně přírodního bohatství. Babiš KSČM už od té doby vyšel vstříc tím, že připustil možnost zdanění peněžité části církevních restitucí.

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec i šéf dosavadní Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) po schůzce v Lánech několikrát, aniž na to byli tázáni, vyzdvihli zdravotní stav hlavy státu. Jednalo se pravděpodobně o reakci na spekulace o Zemanově kondici. Hrad krátce předtím zažaloval brněnského politika Svatopluka Bartíka za to, že na facebooku tvrdil, že Zeman má rakovinu. Hrad požaduje omluvu a pět milionů korun.

Lidovci Zemanovi zopakovali, že míří do opozice. Šéf KDU-ČSL po schůzce kritizoval Babiše, že trvá na menšinové vládě a lpí na funkci premiéra. Lidovci následně kvůli nespokojenosti s tím, jak ANO jedná, vytvořili s ODS, TOP 09 a STAN Demokratický blok, který bude při ustavení Sněmovny postupovat jednotně.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Hnutí ANO ODS ČSSD KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vláda ČR Demokratický blok

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy