Mach neuspěl. Novým předsedou Svobodných se stal Tomáš Pajonk

Praha - Novým předsedou Strany svobodných občanů se stal zlínský zastupitel Tomáš Pajonk. V hlasování ho z pěti kandidátů na funkci zvolili členové strany.

Získal 233 z 451 hlasů, a porazil tak i bývalého šéfa strany Petra Macha, který po neúspěchu ve sněmovních volbách s celým vedením rezignoval. ČTK to řekl mluvčí strany Martin Rumler.

Macha, který vedl Svobodné od jejich vzniku v roce 2009, podpořilo ve volbě 106 členů strany. Pro dalšího z kandidátů, europoslance Jiřího Payna, jich bylo 96. Celkem šestnáct hlasů získali dva řadoví členové, z toho dva Tomáš Michalička a 14 Daniel Urban.

Šestatřicetiletý Pajonk byl dosud předsedou Svobodných ve Zlínském kraji. Podniká v informačních technologiích, je ženatý. S rodinou žije ve Veselé na Vsetínsku.

Po volbě předsedy bude příští týden následovat volba čtyř místopředsedů strany. Kandidáti se do ní mohou přihlásit do pondělí 20. listopadu. O post místopředsedy se zatím uchází devět lidí, jejich jména ale nyní nechtěl Rumler upřesnit. Podle něj je pravděpodobné, že se o funkci místopředsedů budou ucházet ještě i někteří z neúspěšných kandidátů na předsedu. Volba se uskuteční na internetu mezi 22. a 29. listopadem.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů svobodní Tomáš Pajonk

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy