Státní vyznamenání? Kandidáti na Hrad by ceremoniál pojali jinak než Zeman

Praha - Většina kandidátů na prezidenta by neudělovala více státních vyznamenání, než bylo dosud zvykem. Voličům slibují vyznamenávat všeobecně uznávané osobnosti a vynechávat lidi s pochybným morálním profilem.

Vrátit celému procesu vážnost a důstojnost je plánem bývalého předsedy vlády Mirka Topolánka. Podotkl, že hrdinové druhé světové války postupně odcházejí nebo již oceněni byli. "Každý prezident měl své priority a bylo to zřetelné. Nemyslím, že bych uděloval více vyznamenání než ti přede mnou," uvedl.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš chce oceňovat podstatně méně lidí, než jak se dělo v posledních letech. Chtěl by také zúžit důvody pro udělení vyznamenání na zásadní přínosy pro Českou republiku. "Osobní vztah k prezidentovi mezi ně určitě nepatří," poznamenal.

Textař Michal Horáček poznamenal, že přesný počet vyznamenaných odhadnout nedovede. Během svých cest po ČR ale podle svých slov poznal spoustu lidí, kteří by si je zasloužili. Jmenoval faráře Josefa Suchára, který pomáhá oživit vesnici Neratov, nebo fyzioterapeutku Emílii Vallovou, která pomáhá ochrnutým dětem. Poznamenal, že ti mohou lidi více inspirovat než třeba umělec František Ringo Čech či zpěvák Daniel Hůlka, kteří dostali medaili od Zemana.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka by měli vyznamenání dostávat lidé, kteří si je zaslouží, mohou být vzory pro ostatní a udělali něco pro "svou zemi a pro lidi".

Vyznamenávání není otázkou kvantity ani podle bývalého předsedy představenstva Škody Auto Vratislava Kulhánka. Jde o každoroční výběr těch nejvhodnějších z velké řady osobností, které by si vyznamenat zasloužili, podotkl. "Určitě bych pozorně naslouchal doporučení a návrhům výboru, který je kvůli tomu ustanoven," dodal.

Lékař Hilšer nechce při udělování vyznamenání "vybočovat z průměru", který nastavili předchozí prezidenti. Nebude vyznamenávat lidi s pochybným morálním profilem.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 státní vyznamenání Jiří Drahoš Michal Horáček Mirek Topolánek Marek Hilšer Vratislav Kulhánek prezident čr Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy