Skandál, takové chování se jen tak nevidí. Bývalé špičky ČSSD tepou Sobotku a spol., pak přišel radikální návrh

Brno/Praha - Končící premiér Bohuslav Sobotka nemá v plánu složit mandát poslance, k čemuž ho kvůli tristnímu výsledku sněmovních voleb vyzvala jeho mateřská jihomoravská organizace. Právě kvůli postoji vedení už přitom odešel ze strany bývalý poslanec a expředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Objevil se však jeden nový nápad, jak se se všemi problémy vypořádat.

Krajská konference jihomoravské ČSSD vyzvala před několika dny Sobotku, aby rezignoval na svůj poslanecký mandát kvůli špatnému výsledku voleb. Strana v něm získala jen něco málo přes sedm procent a zřejmě skončí v opozici. Pro rezignaci Sobotky hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování.

Na tuto výzvu zareagoval i někdejší hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Přečetl jsem si, že kolegové na jižní Moravě vyzvali B.Sobotku k rezignaci na mandát. Reakce logicky žádná. Ale kdyby třeba sjezd ČSSD rozhodl, že ti, kteří z pozice vedení zavinili politicky nejhorší výsledek strany v historii a dovedli ji do finančních potíží, musí přispívat polovinou ze svého poslaneckého platu do stranické kasy, už by se třeba nějaká ta reflexe dostavila... A strana by nemusela propouštět!“ rýpnul si do vedení ČSSD politik.

Bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc také oznámil, že po 20 letech odchází ze strany. Odchod zdůvodnil právě tím, že širší vedení sociální demokracie odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách a neumožní změnu politiky ČSSD.

„Svolání jednodenního sjezdu a odmítnutí přímé volby předsedy je pro mne důkazem, že širší vedení ČSSD žádný restart neumožní a odpovědnost za volební debakl nepřijme. Ve straně, kde se vedení bojí vlastních členů, být nemohu. Proto jsem se rozhodl po dvaceti letech z ČSSD odejít," okomentoval své rozhodnutí Tejc.

„Souhlasím s Jeronýmem Tejcem, že nevyvození osobní odpovědnosti vedení ČSSD z volebního debaklu je naprosto skandální. Za více než 4 desetiletí co sleduji politiku po celém světě jsem se s podobným chováním v demokratických zemích nesetkal,“ přiznal sociální demokrat a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

Přesto však odchod z ČSSD podle svých slov nepovažuje za řešení. „Hodnoty svobody, solidarity a sociální spravedlnosti, které sociální demokraté 140 let (mimo jiné i v nacistických a komunistických vězeních a v exilu) zastávali a zastávají, jsou silnější než morální a politické selhání současného vedení,“ uvedl Rouček na sociálních sítích.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jiří Zimola Jeroným Tejc Libor Rouček Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy