Menšinová vláda? Babiš získá podporu v prvním kole. Jde mu o to, aby nebyl vydán, varuje Němcová

Praha - Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a nynější poslankyně za Občanskou demokratickou stranu (ODS) Miroslava Němcová, je přesvědčena, že hnutí ANO má zajištěnou podporu svého menšinového kabinetu od SPD a KSČM.

Řekla to v rozhovoru pro Radiožurnál, kde o možné spolupráci ANO a KSČM debatovala s místopředsedou komunistické strany Jiřím Dolejšem. „Jsem přesvědčena, že spojenectví existuje a menšinová vláda bude potvrzena již v prvním kole,“ řekla Němcová.

„My jsme s panem Babišem ještě o ustanovení menšinové vlády obsahově nejednali,“ oponoval poslankyni Dolejš. „Babiš je miliardář a oligarcha. Spojit se s ním není politicky příliš logické. Musíme to projednat ve vrcholných stranických orgánech,“ dodal poslanec za KSČM, podle kterého jsou debaty o sestavení vlády ještě otevřené napříč politickým spektrem.

„ODS si nemá co rozmýšlet. Do vlády s ANO nepůjde, což jsme řekli jak před volbami, tak po volbách,“ odmítla možnost spolupráce nejsilnější opoziční strany s hnutím ANO Miroslava Němcová. Podle poslankyně byli svědky toho, že se nějaká koalice zformovala. „Osobně si myslím, že šlo o sestavení takové množiny ze dvou set poslanců, která zajistí, že nebude Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek vydán k trestnímu stíhání,“ je přesvědčena o budoucím směřování dolní komory Němcová.

„Pokud by se žádost policie o vydání k trestnímu stíhání nezměnila, pak je logické, abych hlasoval znovu stejně, tedy pro vydání,“ řekl však Jiří Dolejš, jenž byl v minulém volebním období členem mandátového a imunitního výboru.

Miroslava Němcová, stejně jako ostatní členové tzv. Demokratického bloku, který tvoří poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN, je znepokojena například způsobem hlasování o post místopředsedy Poslanecké sněmovny, kdy jako jediný z kandidátů na tento post nebyl po hlasování dolní komory zvolen předseda ODS, Petr Fiala, jenž byl zvolen až napodruhé, přestože měl slíbenou podporu napříč politickým spektrem.

Demokratický blok byl rovněž přehlasován při volbě předsedy Mandátového a imunitního výboru, když celkových 115 hlasů (78 hnutí ANO, 22 SPD, 15 KSČM) podpořilo na post předsedy výboru, který bude rozhodovat mj. o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, poslance KSČM Stanislava Grospiče. Nutno však dodat, že Mandátový a imunitní výbor může Poslanecké sněmovně dát návrh na vydání či nevydání poslanců k trestnímu stíhání, ale dolní komora má při hlasování konečné slovo.

Související

Více souvisejících

Miroslava Němcová Jiří Dolejš KSČM Demokratický blok

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy