Jak to dopadne s rozpočtem? Dle Pilného umění možného, strany chtějí řadu změn

Praha - Návrh státního rozpočtu podpoří v prvním čtení KDU-ČSL i ČSSD. Pro návrh bude i SPD. STAN a TOP 09 naopak budou navrhovat vrácení návrhu vládě k přepracování. Komunisté návrh rozpočtu aktivně nepodpoří, nebudou ale hlasovat ani pro jeho vrácení vládě. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) považuje navržený státní rozpočet na příští rok za realistický.

Rozpočet připravovala ještě vláda složená ze stran končící vládní koalice. Pilný uvedl, že jednání o rozpočtu byla složitá. Ovlivnila ji podle něj jak blízkost voleb, tak i to, že původní požadavky na rozpočet převyšovaly navržený schodek o 100 miliard. Ocenil, že koalice se nakonec dokázala dohodnout.

"Česká ekonomika je ve výborné kondici," prohlásil Pilný. Jako jedno z rizik růstu označil nastavení obchodních vazeb po odchodu Británie z EU. Hlavním tahounem české ekonomiky by měla být i nadále domácí poptávka a zahraniční obchod. Proti inflaci by měl mírně působit silnější kurz koruny, administrativní opatření by měla mít na růst cen jen nepatrný vliv. Vývoj běžného účtu platební bilance podle ministra neznamená rizika pro ekonomiku.

"V prvním čtení podpoříme tento dohodnutý rozpočet, protože si myslíme, že je to kompromis. Zároveň tam máme dvě zásadní připomínky," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovci budou chtít od ledna plošné zvýšení platů učitelů o pět procent, což by znamenalo nárůst výdajů o tři miliardy korun. Zároveň přidat peníze vyčleněné na sociální služby o dvě miliardy.

Také zástupci ČSSD dnes zopakovali, že základní parametry rozpočtu v prvním čtení podpoří. Při dalším projednávání ale chtějí přidat zhruba 3,5 miliardy korun na sociální služby.

Pro rozpočet budou v prvním čtení hlasovat i poslanci SPD, přestože kritizují navržený schodek 50 miliard korun. Hnutí se ale obává rozpočtového provizoria, které by nastalo v případě neschválení rozpočtu a znamenalo by mimo jiné, že se od ledna nezvýší důchody.

Také Starostové s navrženým rozpočtem nesouhlasí, deficit 50 miliard korun v době konjunktury je podle nich neobhajitelný. Proto navrhnou vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pokud poslanci základní parametry rozpočtu přesto přijmou, budou Starostové chtít zvýšit vyčleněné prostředky na platy učitelů. Podle nich by se měly od ledna zvýšit na 130 procent průměrné mzdy, což by znamenalo dodatečné výdaje přes 15 miliard korun. STAN chce také přidat peníze na památkovou péči nebo na výstavbu místních komunikací.

Také TOP 09 bude chtít zajistit vrácení návrhu rozpočtu vládě k přepracování. Navrhne snížení celkových výdajů o 22,4 miliardy korun. Pokud rozpočet v prvním čtení projde, navrhne TOP 09 přesuny peněz, které by znamenaly nárůst prostředků pro vědu, výzkum a vzdělávání.

KSČM ve druhém čtení poté navrhne zvýšení výdajů na sociální služby zhruba o 3,3 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet KDU - ČSL ČSSD Svoboda a přímá demokracie (SPD) top 09 Starostové a nezávislí (STAN) KSČM Poslanecká sněmovna Ivan Pilný

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy