Přesunout peníze z podpory rovných příležitostí na sport? Rodinná centra se bouří

Praha - Návrh poslance Jakuba Jandy (ODS) přesunout sedm milionů korun na podporu rovných příležitostí do sportu odmítá organizace Síť pro rodinu, která zastřešuje 300 mateřských a rodinných center. Jandův návrh kritizovala i Česká ženská lobby (ČŽL), která zastřešuje tři desítky organizací na pomoc ženám, ohroženým dětem či rodinám.

Skupina vyzvala Sněmovnu k zachování částky na prosazování rovných šancí pro muže a ženy v rozpočtu na příští rok. Škrtnutí sedmimilionových dotací by podle organizace znamenalo omezení projektů ke slaďování práce a soukromí a dopadlo by nepříznivě na rodinný život, uvedla prezidentka Sítě pro rodinu Rut Kolínská.

Kolínská uvedla, že Síť pro rodinu zastřešuje 300 center. Do každého v průměru dochází kolem 200 rodin. "Odhadujeme to tedy na 60.000 rodin," uvedla prezidentka organizace.

Poslanec a bývalý skokan na lyžích navrhl posílit dotace do sportu z peněz Úřadu vlády pro neziskové organizace, které se zabývají rovnými šancemi. Poslanec řekl, že „aktivity v oblasti rovných příležitostí žen a mužů nejsou bezpodmínečně nutnými výdaji státu" a jsou určeny jen pro úzkou skupinu lidí, a to se sporným přínosem.

Síť pro rodinu považuje politiku rovných příležitostí za součást lidských práv, „která se týkají všech žen i mužů". Poslancům píše, že se snaží díky prosazování rovných šancí posilovat hodnotu rodiny a podporovat větší zapojení mužů do péče, aby mohli trávit víc času se svými dětmi. Díky své soutěži Společnost přátelská rodině organizace přispívá pak ke zlepšení podmínek ve firmách, aby matky a otcové mohli sladit práci s rodinným životem. Podniky a instituce po hodnocení dostávají doporučení ke změnám, po splnění požadavků získávají certifikát.

Ženy tvoří něco přes polovinu obyvatel státu. Podle hodnocení mezinárodních institucí v Česku rovné podmínky s muži ve všech oblastech nemají. Kritika se týká třeba nízkého zastoupení žen v politice a vysokých funkcích a v průměru o pětinu nižších výdělků, a to i přes vyšší vzdělání. Ve stáří pak ženy dostávají také zhruba o pětinu nižší důchod a mnohem víc jim hrozí chudoba. Často na nich leží také většina péče o děti i starší příbuzné. Obtížněji shánějí práci, mají nižší zaměstnanost než muži. Mnohem častěji se stávají také obětí násilí.

Související

Jakub Janda

Pokud by se skokani v Číně vymezili proti porušování lidských práv, kluky podpořím. I za cenu vyloučení, tvrdí Janda

Poslanec za ODS a šéf Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda tvrdí, že pokud by se skokanští reprezentanti na olympijských hrách v Pekingu vymezili proti porušování lidských práv ze strany čínského komunistického režimu, závodníky by podpořil. „A to i za cenu, že by byli vyloučeni z olympijských her, neboť by jim s největší pravděpodobností organizátoři odebrali akreditaci. Je na každém sportovci, zda nějaké gesto vyjádří. Osobně si myslím, že politika by se do sportu plést neměla, i když v Číně se jedná o složitý problém. Dochází zde ke genocidě menšin jako jsou Ujgurové,“ říká pro EuroZprávy.cz bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda.
Jakub Janda Rozhovor

Tokijský covidový let musí být mementem pro olympiádu v Pekingu. Za nákazou stojí lidský faktor, říká Janda

Poslanec za ODS a předseda Úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky Jakub Janda apeluje na Český olympijský výbor (ČOV), aby si z letu na Hry do Tokia, při němž se nakazilo koronavirem šest osob, vzal ponaučení směrem k únorové zimní olympiádě v Pekingu. „Vždyť už startuje za téměř půl roku. Proto je nutné, aby se stanovila jasná logistická pravidla. Je totiž jasné, že virus tady s námi bude doživotně. Mrzí mě, že ČOV po ročním odložení letních Her v Japonsku nepřistoupil k největší sportovní události lépe,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zákonodárce Jakub Janda.

Více souvisejících

Jakub Janda (skokan na lyžích) ženy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy