V kultuře se budou dít velké věci. Nový ministr Šmíd oznámil priority

Praha - Nový ministr kultury Ilja Šmíd chystá novelu zákona o památkové péči. Plánuje také investice do výstavby nových objektů pro kulturní instituce. Také oznámil, že dojde na personální změny.

Muzikolog a hudební manažer Šmíd vystřídal ve funkci Daniela Hermana (KDU-ČSL). "Chceme připravit systém programů, které by integrovaly stávající programy památkové péče, aby podpora památek byla naprosto systematická," řekl Šmíd.

Dále uvedl, že plánuje personální změny. "Ale budu je uskutečňovat po podrobném seznámení s prací každého člověka na ministerstvu. Každopádně budu rušit minimálně jeden post politického náměstka," doplnil.

Premiér Andrej Babiš si dnes pochvaloval spolupráci s Hermanem a zdůrazňoval význam kultury, ale jako "teoreticky špatnou zprávu pro ministerstvo" připomněl svou starší úvahu o zřízení vládní čtvrti, kam by se do novostavby přestěhovaly vládní úřady sídlící třeba dnes v historických objektech jako právě ministerstvo kultury.

"Jsem přesvědčen o tom, že (sídlo ministerstva kultury) Nostický palác by mohl být permanentně otevřen veřejnosti, stejně jako budova ministerstva pro místní rozvoj na Staromáku (Staroměstském náměstí)," řekl. O výstavbě čtvrti prý jedná s Prahou, uvedl, že by mohla být v Holešovicích nebo Bubnech a "už je to na papíře".

Jako o vydařených projektech resortu za Hermanova působení se zmínil o zahájené rekonstrukci památníku Tomáše Bati ve Zlíně, projektech Císařských lázní v Karlových Varech, nádraží v Praze Bubnech či bývalé věznice v Uherském Hradišti, z níž by mělo být muzeum. Za pozitivní považuje, že "řešili Invalidovnu".

"Priorita znamená jednu věc, a to, že kultura je základem společnosti. Hlavní úkoly přecházejí z předcházejícího období, je to památková péče, obnova památkových objektů, výstavba nových. Chceme investovat, je rozestavěno Janáčkovo kulturní centrum v Brně, obnovuje se budova Státní opery, je celá řada objektů, jejichž rekonstrukci chceme dokončit," řekl dnes Šmíd ČTK. "Chceme navýšit rozpočty programů v oblasti živého umění, stejně jako v památkách a bavíme se hodně o navýšení rozpočtu ministerstva kultury celého, které stále je bez církví na výši 0,7 procenta. Chtěli bychom se dostat až na to jedno procento," doplnil.

Související

ministerstva

Romský památník v Letech se prodražuje. Resort kultury žádá 117 milionů navíc

Praha - Ministerstvo kultury (MK) požaduje navýšit svůj letošní rozpočet o 117 milionů korun na demolici vepřína v Letech. Peníze by měly být uvolněny z vládní rozpočtové rezervy. Loni vláda schválila výkup vepřína za 451 milionů korun. Další peníze jsou ale potřeba na demolici budov, sanaci areálu a vybudování památníku v místě koncentračního tábora pro Romy. Dodatečné náklady se nestihly zanést do letošního státního rozpočtu, ministr kultury v demisi Ilja Šmíd proto navrhne vládě změnu loňského usnesení týkající se Letů.

Více souvisejících

Ilja Šmíd Ministerstvo kultury Vláda ČR památky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy