Romský památník v Letech se prodražuje. Resort kultury žádá 117 milionů navíc

Praha - Ministerstvo kultury (MK) požaduje navýšit svůj letošní rozpočet o 117 milionů korun na demolici vepřína v Letech. Peníze by měly být uvolněny z vládní rozpočtové rezervy. Loni vláda schválila výkup vepřína za 451 milionů korun. Další peníze jsou ale potřeba na demolici budov, sanaci areálu a vybudování památníku v místě koncentračního tábora pro Romy. Dodatečné náklady se nestihly zanést do letošního státního rozpočtu, ministr kultury v demisi Ilja Šmíd proto navrhne vládě změnu loňského usnesení týkající se Letů.

Areál vepřína převzalo do své správy Muzeum romské kultury, které je příspěvkovou organizací MK. Šmíd také požaduje navýšení rozpočtu ministerstva v příštích letech tak, aby mohlo muzeum zaplatit další pracovníky. Na pondělním jednání vlády proto předloží materiál, který by měl loňské usnesení vlády revokovat.

Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech u Písku loni v listopadu. Kupní smlouvu uzavřeli ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Při podpisu smlouvy se odhadovalo, že přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže, 20 milionů korun pak vybudování pietního místa. Na něj by měly přispět takzvané norské fondy, památník má zahrnovat pietní síň a park a malou expozici s edukačním programem.

Stát firmě Agpi zaplatil již 80 procent z 450 milionů korun. Areál převzali začátkem dubna zástupci Muzea romské kultury. Podle Horváthové bude vepřín do konce roku zbourán. V areálu vepřína se uskuteční za 1,5 milionu archeologický průzkum místa. Začne v květnu, potrvá dva měsíce.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní, později se stejně jako tábor v Hodoníně u Kunštátu změnil na sběrný. Do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo méně než 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Tábor na konci druhé světové války shořel. Archeologové na jeho místě loni našli jeho pozůstatky i předměty, které patřily lidem vězněným v táboře. Dostalo je Muzeum romské kultury. Projekt měl také získat materiály, na jejichž základě by šlo vyhlásit tábor památkou.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 

Více souvisejících

Ministerstvo kultury státní rozpočet AGPI Koncentrační tábor Lety Ilja Šmíd

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy