Na hejtmana Půtu byla podána obžaloba, kauza je velmi rozsáhlá

Liberec - Liberecký státní zástupce Radim Kadlček podal rozsáhlou žalobu na 13 lidí a čtyři firmy v souvislosti s úplatky u dvou evropských projektů. Mezi obviněnými je i hejtman Martin Půta (STAN).

Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let, právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší. Kadlček s podáním obžaloby čekal na oficiální vyrozumění ze Sněmovny, že se Půta vzdal poslaneckého mandátu a nevztahuje se na něj imunita.

Půta byl už v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly.

Hejtman je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta od začátku obvinění odmítá. Připustil však jako chybu, bylo, že se kromě kanceláře na hejtmanství setkával s některými obžalovanými na benzince.

"Ničeho nezákonného jsem se nedopustil. Jsem rád, že po více než třech letech od mého obvinění soud začne a já se před ním budu moci obhájit. Byl to jeden ze dvou důvodů, proč jsem se vzdal poslaneckého mandátu," uvedl dnes Půta. "Policie mi klade za vinu, že jsem aktivně prosazoval projekt rekonstrukce kostela v Liberci. Prosazovat, aby projekty Libereckého kraje získaly peníze z ROP Severovýchod, je ale součástí práce hejtmana. Kritiku bych si zasloužil spíš za to, kdybych to nedělal. Žádný úplatek jsem za to ani za nic jiného nedostal," dodal.

Kauza se týká ještě jednoho evropského projektu, a to oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje.

Obžalovaní jsou stíhaní pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Související

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Martin Půta

Půta se poučil z korupční kauzy. Jinak bych už možná nebyl hejtmanem, řekl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný. Hejtmanů, kteří by byli tak dlouho ve funkci, není mnoho. Tři volební období působil ve funkci hejtmana Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), třetí volební období je hejtmanem také Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Více souvisejících

Martin Půta Liberecký kraj dotace ROP Severovýchod

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy