Holovská může do senátních voleb. Potřebný počet podpisů překročila o jeden

Hradec Králové - Terezie Holovská se v lednu může zúčastnit doplňovacích senátních voleb na Trutnovsku, bude dodatečně zaregistrována. Rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové je pravomocné, kasační stížnost ve věcech volebních není přípustná. Hlasování se koná proto, že senátor a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO) byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, čímž mu mandát senátora automaticky zanikl.

"Senát Krajského soudu v Hradci Králové dnes rozhodl o volební stížnosti v řízení o návrhu na ochranu proti odmítnutí přihlášky k registraci týkající se doplňovacích voleb do Senátu ve volebním obvodu č. 39. Soud uložil městskému úřadu Trutnov povinnost registrovat přihlášku navrhovatelky k registraci pro doplňovací volby do Senátu," uvedl dnes mluvčí soudu Jan Kulhánek.

Přihláška Holovské nesplnila náležitosti nutné k registraci, tvrdil městský úřad. Problém byl podle úřadu v petici, v níž většina z 1133 podpisů nesplňovala zákonné náležitosti, například u podpisů chyběla úplná adresa trvalého pobytu petenta. Holovské bylo započítáno jen 622 podpisů, nutných je přitom nejméně 1000. Holovská v podání k soudu tvrdila, že její petice je v pořádku. Také soud nyní dospěl k závěru, že podmínku nejméně 1000 podpisů splnila. Uložil proto trutnovskému městskému úřadu, aby Holovskou pro volby zaregistroval.

"Soud dospěl k závěru, že údaje nemusí být všechny, stačí takový, podle kterého bude možné ověřit, že ta konkrétní osoba v obvodu žije. Některé podpisy bylo skutečně potřeba vyřadit, ale i po jejich odečtení zůstal potřebný počet, myslím, že to bylo 1001," řekl ČTK Kulhánek. Na dotaz, zda by tak těsný výsledek mohl vést až k pochybnostem o regulérnosti přezkumu, řekl, že soud znovu podpisy prověřil. "Je to skutečně náhoda," dodal.

Do senátních voleb na Trutnovsku, které by se měly uskutečnit 5. a 6. ledna a případné druhé kolo voleb 12. a 13. ledna, se přihlásilo devět kandidátů.

O místo senátora se dále ucházejí starosta Vrchlabí Jan Sobotka, který kandiduje za STAN a má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS. ČSSD nominovala místostarostu Úpice Karla Šklíbu. Za Okamurovu SPD bude o zvolení usilovat majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova. Za KSČM s podporou Strany přátel občanů (SPO) kandiduje předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková. Za Nezávislou iniciativu (NEI) kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. Kandidátem Pirátské strany bude pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský z Trutnova. Občanská demokratická aliance do voleb vysílá galeristku Blanku Horákovou.

Holovská je bývalou místostarostkou Prahy 8. Podala také přihlášku do lednové volby prezidenta, ministerstvo vnitra ji ale nezaregistrovalo kvůli nesplnění podmínek. Na konci listopadu se Holovská obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), kde se domáhala zrušení registrace prezidentských kandidátů Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, a to kvůli tomu, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů. NSS její podnět 13. prosince z formálních důvodů odmítl.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senátní volby Senát ČR soudy Terezie Holovská

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy