Zeman kampaň "nevede". Dostal na ni dva miliony od zbrojaře Strnada, Ovčáček se vykrucuje

Praha - Prezident Miloš Zeman dostal na volební účet dar dva miliony korun od firmy DAKO-CZ. Ta patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Zeman se zúčastnil v lednu 2015 otevření nové montážní a expediční haly, kterou DAKO-CZ otevřela.

Na účet částka Zemanovi přišla dnes, k dispozici tak má 2,5 milionu korun. Zeman tvrdí, že kampaň za své znovuzvolení nepovede. Jeho kandidaturu ale podporují například billboardy, které zaplatilo sdružení jeho přátel, nebo letáky.

ČTK oslovila mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, zda Zeman dar přijme, když kampaň nechce vést. Ovčáček odpověděl, že "takovou záležitost neřeší".

Na dar upozornil server Aktuálně.cz, podle kterého firma DAKO-CZ patří zbrojaři Jaroslavu Strnadovi a slovenskému podnikateli ruského původu Alexeji Beljajevovi. Společnost také v minulosti patřila mezi štědré sponzory Strany práv občanů (SPO), kterou Zeman založil. V roce 2014 firma SPO darovala milion korun.

Podnikatel Strnad je také například většinovým vlastníkem automobilky Tatra nebo majitelem firmy Excalibur Army, která prodává vojenskou techniku. Zeman opakovaně české zbrojaře a vývoz jejich výrobků podporoval.

Nejvíce peněz dosud od příznivců a sponzorů vybral bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, a to 32 milionů korun. Použil z toho 20 milionů. Největší výdaje zatím měl další z hlavních favoritů podnikatel Michal Horáček, který si kandidaturu platí sám. Na účet si dosud poslal 26 milionů, utratil z nich necelých 23 milionů.

Topolánek dostal asi 7,6 milionu korun, použil 2,7 milionu. Dnes mu přišel milion korun od Richarda Benýška, olomouckého podnikatele, který bývá označován za blízkého spolupracovníka Petra Kellnera. Bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek dostal především od obnovitele ODS Pavla Sehnala téměř šest milionů korun, téměř celou částku na svou kampaň vynaložil. Někdejší velvyslanec ve Francii Pavel Fischer dostal přes pět milionů, utratil asi 4,7 milionu.

Lékař a aktivista Marek Hilšer má příjmy asi 430.000 korun, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek o asi 100.000 nižší. Šéf strany Rozumní Petr Hannig vybral 3700 korun.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Czechoslovak Group Jaroslav Strnad (zbrojař) DAKO-CZ prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy