Soudci se bouří. Babišova vláda hodlá znovu měnit kárná řízení

Praha - Soudcovská unie nesouhlasí se záměrem vlády Andreje Babiše (ANO) upravit kárné řízení se soudci a státními zástupci. Ministerstvo spravedlnosti již před devíti lety zavedlo do kárného řízení zásadní změny.

V dokumentu, který ministři schválili v pondělí, věnuje vláda oblasti práva a spravedlnosti jednu stranu z dvaatřiceti.

"Současná právní úprava podle našeho názoru umožňuje efektivní vedení kárného řízení a je účinným kontrolním i represivním nástrojem. V právní úpravě lze nalézt dílčí nedostatky, které je však možno řešit bez problémů změnou stávajícího zákona," sdělila prezidentka unie Daniela Zemanová, která působí u Nejvyššího správního soudu, pod nějž problematika kárných řízení spadá.

Šéfka profesní organizace připomněla, že už před deíti lety došlo na velké změny - například to, že řízení je pouze jednostupňové a že polovinu členů kárných senátů tvoří jiní právníci než soudci.

"Předpokládáme tedy, že ministerstvo buď otevřeně pojmenuje, v čem spočívají tak závažné nedostatky právní úpravy, kterou před relativně krátkou dobou samo vytvořilo, nebo nebude narušovat stabilitu systému kárného řízení," podotkla Zemanová.

Vláda chce také předložit nový zákon o soudech a soudcích, který "zavede transparentní pravidla pro přípravu, výběr, hodnocení, vzdělávání a kariérní postup soudců". Norma má zřejmě navázat na vyhlášku a instrukci ministra Roberta Pelikána (ANO), kterými se předsedové krajských soudů budou muset řídit od příštího roku.

Vláda slibuje také předložení léta diskutovaných nových zákonů o státním zastupitelství a o soudních znalcích, které v minulém volebním období narazily na odpor ve Sněmovně. "Znalci a lepší pravidla pro výběr soudců jsou evergreen, ale dokud nebude alespoň návrh zákona, asi není co komentovat," uvedl k tomu mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Související

Soudy, ilustrační fotografie.

Soudům komplikují práci nízké mzdy, lidé opouští odborný aparát

Mzdy odborného aparátu českých soudů jsou výrazně nižší, než mají jiní státní zaměstnanci. Kvůli tomu kvalifikovaní pracovníci od soudů na řadě míst odcházejí. Uvedl to dnes prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra po dvoudenním sněmu této organizace v Táboře. Například nástupní mzda zapisovatelky u soudu činí podle něj přibližně 18.000 korun.
Soudy, ilustrační fotografie.

Soudcům chybí v programu vlády audit, žalobcům vadí posílení odpovědnosti

Soudcovská unie (SU) postrádá v programu vlády personální audit justice a domnívá se, že cesta ke slibované elektronizaci bude složitá. Prezident SU Libor Vávra však ocenil plánované zvýšení odměn odborného aparátu. Unie státních zástupců (USZ) se pozastavila nad zmínkou o posílení odpovědnosti žalobců. Předsedu České advokátní komory (ČAK) Roberta Němce potěšil příslib zajištění zákonného práva na mlčenlivost. Sdělili to na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Soudcovská unie ČR Ministerstvo spravedlnosti Robert Pelikán Vláda ČR soudy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy