Poslanecký imunitní výbor jedná v přestávce schůze Sněmovny k důvěře vládě

Praha - Kvůli informaci o tom, že se po dnešním jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) sejde mandátový a imunitní výbor, si KDU-ČSL vzala hodinovou přestávku v jednání dolní komory. Výbor se tak mohl sejít už nyní.

Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) jednání svolal v souladu s jednacím řádem na dnešní žádost osmi členů. Výbor se má zabývat přizváním dalších lidí na úterní schůzi výboru, na níž by měli Babiš a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vypovídat v případu Čapí hnízdo.

Schůzi podle člena výboru Marka Výborného (KDU-ČSL) iniciovali členové za hnutí ANO a SPD. „Chtějí zvát na úterní jednání další osoby. Odmítám překračovat mandát výboru stejně jako pokusy o skryté obstrukce. Nejsme vyšetřovatelé," napsal na twitteru.

Záležitost se pak dostala na schůzi Sněmovny. Podle informací člena výboru a šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by měl výbor jednat o pozvání bývalého detektiva Jiřího Komárka, který, jak uvedl, by měl údajně mít kompromitující informace na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. Michálek připomněl, že Komárek byl nepravomocně odsouzen za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací.

Další člen výboru a šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že Komárek je v postavení nepravomocně odsouzeného lháře. Nevidí jediný důvod, proč by měl být pozván na slyšení před výbor. "Nepřísluší nám, abychom se vyptávali lidí, kteří s věcí nemají nic společného," řekl.

Komunista Grospič ale uvedl, že neví, koho chtějí poslanci, kteří dnešní schůzi vyvolali, na úterní schůzi výboru pozvat. „Vůbec netuším, je to pro mě nová informace," řekl Komárek serveru Aktuálně.cz.

O obstrukčním jednání mluvila v souvislosti s dnešní schůzí výboru jeho další členka Miroslava Němcová (ODS). „Konáte jen v zájmu svého šéfa," nařkla poslance ANO. Hnutí ANO má v devatenáctičlenném výboru osm zástupců.

Babiš a Faltýnek se omluvili ze schůze, která se uskutečnila tento týden v úterý. O odklad svého slyšení požádali kvůli zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Zpráva je součástí vyšetřovacího spisu, jejich obhájci by se s ní měli teprve seznámit. Očekávalo se, že na schůzi v úterý 16. ledna už by výbor mohl doporučit Sněmovně, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo nikoli.

Související

Karla Maříková (SPD)

Sněmovna by neměla vydat Maříkovou (SPD) k stíhání, doporučil mandátový výbor

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který podle informací ČTK policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout na schůzi, která začne odpoledne.

Více souvisejících

poslanecká imunita Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Jakub Michálek (Pirátská strana) Miroslava Němcová Petr Kalousek Stanislav Grospič Jiří Komárek (ÚOOZ)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy