ANO dává od Zemana ruce pryč? Tato slova se Babišovi líbit nebudou. Podpora Zemana je nešťastná a chybná, přisadil si Telička

Praha/Brno – Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dal jasně najevo, že i pro druhé kolo prezidentské volby je jeho favoritem stávající prezident Miloš Zeman. Dokonce mu dal i pár rad, jak dál postupovat, aby na svou stranu získal další voliče. Jenže ne všichni členové ANO mají stejný názor.

Babiš Zemana podpořil už před prvním kolem a před druhým kolem prý svůj názor nezměnil. Poradil mu však, aby se před druhým kolem voleb hlavy státu zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. Podle jeho mínění je Zeman loajální ke svým nejbližším spolupracovníkům možná až nekriticky, distancování se od některých by podle něj ale mohlo stávající hlavě státu pomoct v kruzích, které stojí proti němu.

Zeman sice podle něj polarizuje společnost, ale nekrade, nežije z politiky, ale pro politiku. Podle Babiše se také nebojí říct názor a bojuje za zájmy podnikatelů. Současnou hlavu státu, která obhajuje funkci proti osmi vyzyvatelům, označil premiér za jednu z nejvýznamnějších osobností od revoluce. „Je to člověk, který bojuje za naše národní zájmy, nebojí se jasně říct názor na Brusel, na kvóty, je na svou zemi hrdý," uvedl.

Jenže ne všichni jeho kolegové to vidí stejně. „Jen pár slov k prezidentským volbám. Jsem rád, že v druhém kole bude mít pan prezident Zeman důstojného, kultivovaného a vzdělaného protivníka. Pana profesora Drahoše jsem volil v prvním kole a budu jej volit i v druhém,“ oznámil místopředseda hnutí ANO a brněnský primátor Petr Vokřál.

Na sociálních sítích politik uvedl, že hlavní je, aby se lidé voleb účastnili, ať už volili kohokoliv. „Právo volit a samotný volební akt jsou vrcholem demokracie a byť je volební účast relativně vysoká, téměř polovina občanů k volbám nechodí. Nevím zda je to nezájem, znechucenost politikou, lenost či něco jiného, možná od každého trochu. Ale pojďme se prosím 'hecnout' a za dva týdny přijít k druhému kolu prezidentských voleb v co nejsilnější sestavě,“ dodal Vokřál.

A Vokřál rozhodně není sám. Europoslankyně ANO Dita Charanzová už před volbami uvedla, že by byla velmi ráda, kdyby nás po dobu dalších pěti let zastupoval doma i ve světě někdo jiný než Miloš Zeman. „Přála bych si, aby na Hradě usedl slušný člověk, důstojný prezident, který bude naši společnost spojovat a nebude se snažit o opak. Měl by to být kandidát, který opráší a utvrdí spojenectví se strategickými partnery demokratického světa naší malé, ale krásné země v historicky neklidném regionu střední Evropy,“ uvedla na svém webu politička.

„Dle premiéra Zemanovým soupeřem není Drahoš, ale voliči. Kdepak, bude překvapený. A ano, voliči odmítají politiku, kurz a styl Zemana, cti hodnoty, které on v osobním zajmu pošlapává. Opakovaně jsem mu říkal, že podpora Zemana je nešťastná a chybná,“ uvedl na twitteru po prvním kole voleb europoslanec Pavel Telička, který se s hnutím ANO loni rozešel. Zemana navíc kritizuje dlouhodobě.

A Zemana nepodporuje ani europoslanec ANO Petr Ježek. „Je mi líto, ale jediné, co dával prezident Zeman na summitech najevo bylo, že potřebuje vozejk,“ rýpnul si do hlavy státu na twitteru.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Petr Vokřál (primátor Brna) Andrej Babiš prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš Pavel Tělička Dita Charanzová (ANO) Petr Ježek (europoslanec)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy