Brněnský primátor Vokřál (ANO) hecuje k volbám, podpoří Drahoše

Brno - Brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO podporuje v prezidentských volbách Jiřího Drahoše. Bývalého předsedu AV ČR podpořila většina kandidátů, kteří skončili na nepostupových místech - Pavel Fischer, Michal Horáček, Marek Hilšer, Mirek Topolánek a Vratislav Kulhánek. První kolo vyhrál Miloš Zeman, druhé kolo se uskuteční 26. a 27. ledna.

Drahoše volí Vokřál přesto, že předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš vyjádřil podporu současnému prezidentovi. Hnutí oficiálně nikoho nepodpořilo. Zeman získal v prvním kole 38,56 procenta hlasů a druhý Drahoš 26,60 procenta hlasů.

"Jsem rád, že v druhém kole bude mít pan prezident Zeman důstojného, kultivovaného a vzdělaného protivníka. Pana profesora Drahoše jsem volil v prvním kole a budu jej volit i v druhém," uvedl Vokřál.

Podle něj by lidé hlavně měli jít k volbám. "Ať už jste volili nebo budete volit kohokoliv, nejdůležitější je, že se voleb účastníte," napsal brněnský primátor. Právo volit a samotný volební akt jsou podle něj vrcholem demokracie.

"A byť je volební účast relativně vysoká, téměř polovina občanů k volbám nechodí. Nevím, zda je to nezájem, znechucenost politikou, lenost nebo něco jiného, možná od každého trochu. Ale pojďme se prosím 'hecnout' a za dva týdny přijít k druhému kolu prezidentských voleb v co nejsilnější sestavě," vyzval voliče.

Sdílejte článek

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Petr Vokřál (primátor Brna) Jiří Drahoš Miloš Zeman Hnutí ANO Brno

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy