Drahoš chce kvóty na migranty, kradl patenty kolegům a spolupracoval s StB? Uchazeč o Hrad se stal terčem drsné kampaně

Praha – Už 26. a 27. ledna Češi ve druhém kole rozhodnou, zda bude na Hradě pokračovat stávající prezident Miloš Zeman, nebo jestli jej nahradí vědec a někdejší šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Druhý jmenovaný je přitom v posledních dnech terčem poměrně intenzivní dezinformační kampaně. Už včera se server EuroZprávy.cz upozornil na některé mýty a nepravdy, které kolem Drahošovy osoby kolují. A dnes tu máme další část.

Jiří Drahoš je údajně zednář, člen Římského klubu a velký kamarád německé kancléřky Angely Merkelové. To jsou jen některé z dezinformací, které o kandidátovi na prezidenta kolují a o kterých jsme vás již informovali. Jen tím to ale rozhodně nekončí.

Drahoš je pro migrační kvóty

Drahoš je často svými odpůrci označován za „vítače“, který souhlasí s kvótami na uprchlíky. Dokazovat to má i fakt, že podepsal výzvu „Vědci proti strachu a lhostejnosti“, která podle mnohých usilovala o přijetí migrantů. Jenže to není tak úplně pravda. Akademici ve výzvě „nevítají migranty“, ale apelují na to,a by byla diskuze na toto téma vedena „chladnou hlavou“. Varují pouze před lživými zprávami a žádají,a by si lidé ověřovali fakta.

Sám Jiří Drahoš v minulosti kvóty opakovaně odmítl, na svém webu například uvádí: „Málokdo přitom věří, že by do budoucna zůstalo jen u těch 2600 nyní „oficiálně přidělených“ uprchlíků. Naše kvóta by rostla s tím, jak by narůstal základ, od něhož je odvozena. Zároveň je dnes již zřejmé, že nemá smysl rozvážet utečence po osmadvaceti zemích. EU umožňuje volný pohyb osob, proto se nakonec utečenci stejně mohou vydat tam, kam původně chtěli. Nutit je trvale žít tam, kde nechtějí, a učit se jazyk, který je jim cizí, by bylo v rozporu s evropským pojetím lidských práv.“

Důležité je také zdůraznit, že český prezident v oblasti migrace žádné pravomoci nemá. Na rozdíl od Parlamentu ČR totiž nemá moc zákonodárnou.

Drahoš spolupracoval s StB

Na sociálních sítích se v různých podobách šíří zpráva o tom, že Drahoš spolupracoval s StB. Tvrzení se opírá o údajné svědectví jeho bývalých kolegů, navíc prý kradl svým kolegům patenty. Jedna z těch radikálnějších verzí dokonce zmiňuje Drahošovu údajnou pedofilii.

Jak to tedy je? Už před prvním kolem Drahoš předložil negativní lustrační osvědčení. Na svém webu také zveřejnil slova ředitelky Archivů bezpečnostních složek Mgr. Světlany Ptáčníkové, která potvrdila, že Jiří Drahoš nebyl spolupracovník StB. „Kdyby byl prof. Drahoš veden jako spolupracovník II. Správy s krycím jménem „Bas“, popř. „Akademik“, tuto skutečnost bychom v evidencích spravovaných Archivem bezpečnostních složek zjistili,“ uvedla.

Drahošovy peníze

Pozornost se soustředila také na dárce, kteří Drahošovi přispěli na kampaň. Objevily se například zprávy o tom, že je placen ze zahraničních zdrojů, kterým tudíž logicky bude podřízen.

O tom, kdo Drahošovi peníze poslal, je poměrně snadné přesvědčit se na jeho transparentním účtu popřípadě na jeho stránkách. Dárci jeho kampaně navíc vydali společné prohlášení, ve kterém uvádějí, že jsou si jako „občané České republiky vědomi si odpovědnosti za další směřování naší země“ a proto se „zcela nezištně rozhodli podpořit Jiřího Drahoše jako kandidáta na prezidenta České republiky“.

Drahošovi většími částkami přispěli třeba podnikatelé Jiří Michal a Martin Hájek. Bývalý spolumajitel a generální ředitel Zentivy Michal poslal 400 tisíc, Hájek, který podniká v IT, mu poslal celkem víc než dva miliony. Větší částku mu poslal třeba také podnikatel Dalibor Dědek, developer Luděk Sekyra či akcionář a předseda představenstva společnosti Škoda Transportation Tomáš Krsek.

Příznivci Jiřího Drahoše se rozhodli za svého kandidáta bojovat, založili proto stránku popravde.cz. „Zveřejňujeme pravdu o Jiřím Drahošovi. Poskytujeme fakta a zdroje a vyvracíme pomluvy, které se hrnou na jeho osobu před druhým kolem volby prezidenta ČR," uvádějí autoři stránek. 

Související

Miloš Vystrčil

Senát si ve středu zvolí vedení, v jeho čele má zůstat Vystrčil

Senát si ve středu zvolí obměněné vedení. Jeho předsedou zůstane podle dohod senátorských klubů Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), který si vymění pozici s Jiřím Růžičkou (za TOP 09).

Více souvisejících

Jiří Drahoš hoax prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy