STAN varuje: Jermanová chce odvolat většinu zástupců opozice výboru ROP

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) varují, že středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) chce odvolat většinu zástupců opozice ve Výboru regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy. Odvolání členů výboru regionální rady ROP za STAN, ODS a TOP 09 projednají zastupitelé na zasedání 29. ledna. Tyto strany dosud držely ve výboru většinu, konkrétně devět z patnácti křesel.

Podle hnutí STAN jde o reakci na nedávné rozhodnutí výboru nevyjmout farmu Čapí hnízdo z evropského financování. Uvedla to krajská tajemnice STAN Eva Šleichertová v tiskové zprávě.

Jermanová informaci potvrdila České televizi. „K převolení výboru určitě dojde 29. ledna, protože to může schválit jenom zastupitelstvo. A je to tradiční a normální, vždycky kdo má koalici, má většinu ve Výboru regionální rady," řekla ČT hejtmanka. To potvrzují i Starostové, kteří tvrdí, že změna koalice by se měla odrazit i ve složení tohoto výboru.

STAN prý respektuje poměrné zastoupení ve volených orgánech kraje. „Navrhujeme proto, aby STAN, ODS a TOP 09 měly ve výboru nově pouze sedm křesel proti osmi zástupcům současné koalice," uvedl šéf středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. Navrhuje, aby jedno křeslo ve výboru ztratil STAN, druhé ODS.

Výbor regionální rady ROP Střední Čechy 16. ledna neschválil vynětí farmy Čapí hnízdo z evropského financování. Kolem financování farmy jsou nejasnosti, pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého nedávno poslanci vydali trestnímu stíhání.

Bez ohledu na stanovisko výboru ale projekt může vyřadit z evropského financování ministerstvo financí. To už uvedlo, že to považuje z hlediska rozpočtu za nejlepší řešení.

Opozice s vynětím nesouhlasí, kauza by se podle ní přenesla na národní úroveň a nemusela by být důsledně vyřešena. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření již vyčerpaného operačního programu, jehož další fungování kraj ročně stojí 20 milionů korun. Vynětí znamená, že se na vyplacené prostředky pohlíží jako na národní dotaci. Byly předfinancovány ze státního rozpočtu, finančně by tak fakticky nenastala změna.

Související

K volbám zamířila i Jaroslava Pokorná Jermanová

Vedoucí kanceláře Jermanové čelí obvinění v kauze smluv

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Více souvisejících

Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) ROP Střední Čechy Čapí hnízdo Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy