Zeman je jako baron Prášil. Europoslanec sepsul prezidenta za jeho slova v duelu s Drahošem

Praha - Ke včerejší prezidentské debatě se ve svém blogu na Aktuálně.cz vyjádřil i český europoslanec Pavel Svoboda. A Miloše Zemana nešetřil.

Svobodu zaujala konkrétně ta část debaty, v níž se oba aktéři vyjadřovali k evropské směrnici o zbraních. Zeman v souvislostí s tím dle Svobody uvedl, že pokud by byl přijat český ústavní zákon, který by dovoloval držet zbraň, unijní směrnice, která by to případně zakazovala, by mu byla podřízená.

Dle Zemana by tak ústavní zákon zajistil Čechům možnost vlastnit zbraň i v případě, že by Evropská unie toto právo chtěla omezit směrnicí. Dle europoslance Svobody je to ale nesmysl.

Podle něj platí pravý opak – český ústavní zákon je naopak podřízen směrnici EU. Dokládá to citacemi rozsudků Soudního dvora EU i českého Ústavního soudu. „Unijních povinností nás nemůže zbavit ani žaloba podaná Českem“, dodává Svoboda na svém blogu.

„Prezident Zeman v debatě na Primě potvrdil svoji pověst barona Prášila“, nebere si servítky europoslanec. Ve svém textu také připomněl Zemanovy nepřesné výroky o tzv. Dublinu IV, jichž se Zeman nedávno opakovaně dopustil.

„Potvrzuje se tedy známá skutečnost, že většina prezidentových výroků není pravdivých. Ale to jeho příznivcům nevadí, hlavně když mluví pomalu, hlubokým hlasem a přesvědčivě, ostatní je lhostejné“, pokračuje Svoboda v kritice na adresu současného prezidenta.   

Související

Tomio Okamura

Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.
Miloš Zeman

Mela u Hradu. 200 lidí protestovalo proti Zemanovi, dorazil i Hayato Okamura

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Více souvisejících

Pavel Svoboda Miloš Zeman prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy